5 неразгадани мистерии, в които да се изгубиш

И една бонус загадка за мистериозен вкус

0 коментара Сподели:
Mystery

Законите и теориите зависят от научните методи, хипотези и експерименти, с които си ги обясняваме. 

Фокусираме се обаче върху научните въпроси, на които все още нямаме отговор. Неразрешени математически задачи, странни закони във физиката, неясни феномени и хората, които обичат динята със сирене. Разказваме за онези загадки, които десетилетия карат учените да спорят.

Неразрешените математически задачи

Math task

На конференция в Париж преди години Clay Mathematics Institute (CMI) изведе 7 нерешени математически проблема. Към тях прикрепи и награда от 1 милион долара за всеки. Една от нерешимите задачи е тази за p=np. Това е уравнение, което поставя въпроса дали всеки проблем, чието решение може да бъде бързо проверено, също може да бъде и бързо решен.

Денят, в който се докаже p=np, ще се превърне и в момента, в който много математици ще останат без работа.

Това ще означава, че доказването на математическа теорема и нейната проверка ще бъдат уеднаквени действия. Освен това банковите системи ще рухнат, тъй като разбиването на пароли ще бъде въпрос на секунди.

Спорният Закон за термодинамиката

Като говорим за наука, каква е връзката между топлина, работа, температура и енергия. Термодинамиката се занимава с преноса на енергия от едно място на друго и от една форма в друга. Ключовата концепция е, че топлината е форма на енергия, съответстваща на определено количество механична работа.

Въпреки че учените спорят дълго време за допускането на тази теория, я признават през 1798 година.

Странните комбинации с храна

Добре, всеки има особености, но да ядеш диня със сирене е прекалено.

Поредната мистерия, която остава неразгадана, е именно съчетаването на несъвместими по вкус храни. Хората хапват лют шоколад, комбинират сладолед с пържени картофи, слагат върху ягодите балсамов оцет. За учените не знаем, но ние можем спокойно да кажем, че този феномен заслужава да се изследва.

Съществуването на тъмна материя

Да, чували сме за тъмната материя, но къде е обяснението какво всъщност представлява?Въпреки че не можем да я видим, учените продължават да твърдят, че тя съществува. Потвърждението на теорията обаче не е пълно. До този момент знаем само, че има тъмна материя само защото съществува и такава, която е видима за нас.

Мистерията Стоунхендж

Stonehenge

Смята се, че неолитните строители са работили около 30 милиона часа, за да построят този праисторически паметник. Тези масивни изправени камъни се състоят главно от сарсен и син камък. Обект са на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се намират в южна Англия. Някои учени са на мнение, че ледниците, а не хората, са отговорни за мистериозното им появяване. Въпреки това целта на Стоунхендж все още остава загадка.

Добавяме и шеста бонус загадка, с която да се превърнеш в истински детектив – WTFanta.

Мистерията, която една от най-известните марки безалкохолни напитки предлага, е свързана с откриването на непознат свят. WhatTheFanta излиза с нов мистериозен вкус, който изпитва детективските умения. И побързай – напитката ще се предлага на българския пазар в ограничени количества.

Цветът на напитката е лилав, а съдържанието е експлозия от вкусове.

Ловците на вкусове ще се впуснат в приключение, а за разкриването на загадката ще помогне водещата Глория. Междувременно може да търсиш още улики на Coca-Cola App. Бъди хитър и освен в приложението се рови във Facebook страницата и Instagram профила на Fanta. Впусни се в игри и мисии, които да те отведат до решението на задачата. 

Помни, че разгадаването на мистерията се съдържа в умелото използване на вкусови рецептори и въображение. 

Тайната на WTFanta ще бъде разкрита в 15:00 часа на 10 юни. За да разбереш истината за състава на напитката, отиди пред билетния център на НДК. Там ще откриеш още игри, които ще ти носят и награди.

Помниш ли тези 5 музикални видеоклипа, в които целувката е главен герой?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *