10 забранени книги, превърнали се в страхотни филми

Осмели се да ги гледаш. Заслужават си.

0 коментара Сподели:
Brokeback Mountain

Радваме се, че до голяма степен забраняването на книги е тъмен помен от миналото.

Но и добре знаем, че няма по-изкушаващо и сладко от това, до което не бива да се докосваме.

Сваляме шапка на режисьорите, които се осмеляват да пренесат на големия екран тези забранени четива, за да можем да им се насладим двойно. Приготвили сме ти селекция с десет филмови адаптации на едни от най-популярните забранени книги. А ти ги гледай на своя отговорност.

Да убиеш присмехулник

to kill a mockingbird

Много училища в САЩ избират да изключат емблематичния роман на Харпър Лий от учебната си програма по ред причини. След публикуването ѝ през 60-те, книгата е критикувана за разискването на неморални теми като тази за изнасилването. А пък в по-близкото минало мнозина упрекват употребата на обиден език спрямо чернокожите герои в романа. Филмът “Да убиеш присмехулник“ излиза едва две години след публикуването на книгата и е приет изключително добре от публиката. Грегъри Пек, който влиза в ролята на Атикъс Финч, печели и “Оскар“ за изпълнението си.

Пурпурен цвят 

Романът на Алис Уокър разказва историята на Сили, младо чернокожо момиче, и живота ѝ в щата  Джорджия в началото на ХХ век. Наградата Пулицър идва наред с немалка доза критика към сюжета, който засяга теми, свързани с хомосексуалност, расизъм и сексуално насилие. През 2017 г. книгата е забранена във всички тексаски затвори именно заради употребата на обиден език и твърде графични сцени. Упи Голдбърг изгрява на големия екран с ролята си на Сили, а екранизацията на Пурпурен цвят” от 1985 г. е номинирана за 11 награди “Оскар“.  

Кери

Кралят на хоръра Стивън Кинг пробива с романа си “Кери”, докато критиците остават очаровани от кървавото произведение. И все пак мнозина намират сюжета за твърде брутален, а темите за менструация и секс с непълнолетни – меко казано, неудобни. Заради което книгата е била забранявана в щатите Невада, Пенсилвания, Северна Дакота и други. 

Филмовата адаптация не е по-малко емблематична, дарявайки ни с една от най-култовите хорър сцени – заливането на Кери с кофа прасешка кръв навръх бала ѝ.

Кланица 5

кланица 5

Класиката от Кърт Вонегът разказва историята на американски войник и преживяванията му по време на Втората световна война. Именно бруталните сцени и мотиви са основната причина някои хора да искат романът да бъде забранен. През 1973 училище в Северна Дакота изгаря няколко екземпляра на книгата. Филмът “Кланица 5” пък е приет положително от публиката и дори печели награда на Филмовия фестивал в Кан. 

Повелителят на мухите 

lord of the flies

Остров, оставен в ръцете на шепа деца, без възрастни, без правила.

Макар това да звучи идилично, сюжетът на “Повелителят на мухите” разкрива тъмната страна на тази свобода. Книгата е критикувана заради употребата на расистки език, който е премахнат в най-новите издания на романа, както и заради сцените с насилие и тормоз, които някои родители смятат за неподходящи за по-младите читатели. Екранизацията от 1963 г. се радва на добри отзиви от масовия зрител.

Портокал с часовников механизъм

Романът на Антъни Бърджес проследява животът на млад престъпник, който е арестуван и подложен на експериментално лечение като вид рехабилитация. Заради жестоките сцени на насилие и изнасилване книгата е била забранена в различни градове в САЩ, а през 1973 жена е била арестувана, защото я е продавала в магазина си. Филмовата адаптация по романа е дело на великия режисьор Стенли Кубрик и е не по-малко спорна. Някои смятат филма за едно от най-добрите кинопроизведения, докато други го критикуват заради ярко изобразеното насилие. 

Отнесени от вихъра

gone with the wind

Сюжетната линия се развива по време на Гражданската война в САЩ и проследява живота на младата Скарлет О’Хара, която живее на памучната плантация на баща си. Едно от основните обвинения към романа е за обидния начин, по който са представени чернокожите персонажи. Филмът от 1939 г., макар и изключително успешен за времето си, страда сходна съдба, недолюбван от мнозина поради същата причина. 

Американски психар  

Книгата проследява серийния убиец Патрик Бейтмън и описва в детайли бруталните му деяния. Не е изненадващо, че това е и основният довод на мнозината, които искат книгата да бъде забранена. В австралийските книжарници романът е специално опакован и не се продава на лица под 18 години. Екранизацията от 2000 г. със звездното участие на Крисчън Бейл е класика, но също успява да раздвои мненията на публиката. 

Там ли си, Боже? Аз съм, Маргарет  

Романът на Джуди Блум е една от детските литературни класики, но все пак бива критикуван доста през годините. Темите за менструация и сексуалност не се нравят на всички, а през 70-те години книгата е забранена в училището, което децата на самата Блум посещават. Филмовата адаптация на “Там ли си, Боже? Аз съм, Маргарет” излиза през 2023 г. и не страни от гореспоменатите теми. А в актьорския му състав влизат Рейчъл Макадамс и Кейти Бейтс.

Планината Броукбек   

Brokeback-Mountain

“Планината Броукбек” е кратка история, която ни потапя в любовта на Джак и Енис, двама каубои.

Годината е 1963, а щатът е Уайоминг. Според някои книгата трябва да бъде забранена заради свободното разискване на темата за хомосексуалността. През 2005 г. донор предлага 3 милиона долара на училище в Тексас, за да премахне “Планината Броукбек” от списъка с избирателна литература. Училището от своя страна отказва и връща сумата. Запомнящата се игра на Хийт Леджър и Джейк Джилънхол носи на филма три награди “Оскар“. 

Виж още: Незабравимите сцени от филми, в които храната играе главната роля

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *