Martin от Аrtnewscafe и Sayulke от Мелформатор за DJ-инга като социално явление

Слушаме ги тази вечер в чест на Финландия, в проедицата Nordic Soundscapes

0 коментара Сподели:

Тази година Финландия празнува 100 години от независимостта си, а днес ние празнуваме поредния петък, 13-и, в който няма да стоим затворени вкъщи, чакайки нещо да ни се случи, а сами ще си случим живота по нощните клубове. Уикендът се очаква да е шумен и безсънен и ние ще го започнем подобаващо с извънземни звукови картини от скандинавския север, които плавно ще прелеят от мелодичен поп, инди, трип-хоп, хаус до дарк електроника, диско и техно в късните часове на нощта.

Виновниците за музиката, с която ще започнем вечерта (в TellМe – бел.ред.), са Martin (artnewscafe) & Sayulke (Мелформатор), които вече многократно са ни показали завиден усет и талант в селектирането на готини тракове и които днес ние поканихме на сладки приказки на нашите страници.

Привет, момчета, как я карате?

С: Абе, бива.. бива. Супер си е даже – есен (любимият ми сезон), хубаво време, музичка, колело и така нататък.

M: Не знам как да отговоря на този труден въпрос… Справяме се всякак.

Идвате за пореден път нагости в столицата, как намирате клубния живот тук? Добре ли ви се отразява временният престой?

С: Добре е в София от време на време да се отбива човек, да. Определено се случват повечко неща тук, а някои от тях са и на европейско ниво. Но има време, докато догоним съседните държави.

М: Е, как, София си е друга работа.

Аз клубния живот само в столицата го намирам. И на други места съм търсил, но той все в столицата си стои.

Иначе хубаво е да пускаме тук, тъй като не се натрапваме и не се въртим всеки уикенд в клубовете. Така имаме време да си подготвим и музичката.

Вече почти година водите тематичната вечер, посветена на скандинавската музика Nordic Soundscapes, забелязвате ли ответна реакция в публиката спрямо музиката, която пускате? Позитивно ли реагират хората на нови неща, или очакват познати мелодии?

С: Има хора, които много се кефят – постват интересни музики в събитията онлайн, викат, пеят, пляскат. Предния път получих request-и за парчета, които и без това мислех да пусна, а не само типичното „пусни техно“, ха-ха. Но има и закоравели фенове на Bjork, де..

М: Аз се сещам все за един човек. Не му знам името, но той е на всеки ивент. Винаги идва до мен да shazam-ва и да ми показва палеца си, в знак на одобрение. Иначе наблюдението ми е, че много хора харесват музиката и партито в TellMe. Аз пак ще се възползвам от момента да кажа, че звукът там е чук.

Подгрявахте исландското електронно дуо GusGus това лято, кои други изпълнители бихте подкрепили на сцената?

С: Много ми се иска да чуем Samaris или Kiasmos тук, а ако можем да ги подгреем, ще е супер.

М: Пак бих ги подгрявал. Това е най-близката до мен музика. Фен съм също и на Lulu Rouge, с удоволствие искам и мога, стига да дойдат. Определено има нужда от концерти на скандинавски изпълнители у нас. Все ни заобикалят значи.

Изкуство ли е DJ-ингът според вас и къде се намира на картата на професиите в културния сектор? Навън от години обявяват клубове за културни институции, мислите ли, че това е правилно и има ли почва у нас да се случват подобни неща?

С: Не мисля, че е изкуство, а и с тая дума много се злоупотребява.

DJ-ингът е социално явление – помага на хората да достигнат до по-дълбок контакт с музиката, която няма как да чуят на живо, а и на изпълнителите да достигнат до по-широка публика.

Редно е клубовете да срещат повече разбиране от регулиращите органи. Те са важна част от живота на младите хора, които ги посещават, а и дават препитание на изпълнители, dj-и и други професии. Да не говорим, че има градове, които крепят солиден дял от туризма си именно на клубове.

М: В крайна сметка голяма част от хората излизат вечер, за да чуят определен DJ. Това е нормално. Когато е съчетано с добро място и добър звук, това си става атрактивен начин да прекараш вечерта с приятели. Не знам дали е изкуство, но е въпрос на вкус и определено на много слушане на музика. Аз съм фен на партита на по-нестандартни места. Там рискът е, че звукът невинаги е ок.

Празнуваме 100 години Финландия този петък, предложете по една любима финландска песен, която ще звучи.

С: Финландецът Jaakko Eino Kalevi (странно име, да) в колаборация с любимия ни Kaper Bjorke и песента „TNR”, ремиксирана от Superpitcher в два варианта:

CHAPTER A:

CHAPTER B:

М: HIM не са лоши, но ще предложа друго и то няма да е Bomfunk MC’s, ами:

TRACK 1:

TRACK 2:

Слушаме тези парчета и още много от същата плейлиста тази вече в TellMe!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *