3 писатели бохеми, за които партито е живот

Кралете на литературата и блясъка на миналото

0 коментара Сподели:
Getty Images/ Bettmann

Getty Images/ Bettmann

Бохемите в модерната литература винаги са били специална порода човеци. Ние пътуваме, пием и се напиваме с тях, но без физически да носим последствията за прекаленостите им. И докато героите от долуизброените романи живеят кипящо между страниците на фикционалните си домове от хартия, техните автори са истинските бохеми, истинските парти животни в сянка. Онези, които са си късали ризите и са гърмели с револвери пияни, пръскали са слюнки и пот в разгара на вечерта, докато се превръщат в собствените си герои.

„Великият Гетсби“, Ф. С. Фицджералд

Гетсби

Джей Гетсби е главен герой в най-четения от американците роман за миналия век. За никого не е тайна, че авторът му обича да пише за себе си и сам да си е главен герой. Безсмъртният роман на бохема Фицджералд е една от емблемите на гуляйството, алкохола и лукса, който въпреки всичко не успокоява героите, а Гетсби е трагичният крал на пиршествата без край и без смисъл. Докато не дойде краят (му).

„И изгрява слънце“, Ънест Хемингуей

Хемингуей

Другото парти животно от нареченото от Гъртруд Стайн „изгубено поколение“, е самият Хемингуей. В „И изгрява слънце“/„Фиеста“ животът ври и кипи, като първоначалната идея на автора е да напише документална книга за бикоборството – неговата страст. Вместо това фиестата се завихря около алкохол, любов, изневери и страст, а всяка прилика с действителни лица и събития от живота на Хемингуей най-вероятно е чиста случайност. Поне донякъде.

„Party of the Century“, Труман Капоти

Капоти

Лишени от всякакви лоши чувства, можем да наречем Капоти „паркетния лъв“ на ХХ век. Социалният му живот блести със светлинките на стотици партита, а Студио 54 е буквално негов втори дом. Най-култовото парти е черно-белият бал в хотел „Плаза“ през 1966 г. По това време Капоти е във вихъра си като автор, което включва турбо режима на желанието му за изява и така се появява партито на столетието, описано по-късно в книгата на Дебора Дейвис.

Виж още: Литературен петък: „Великият Гетсби“, който вярваше в зелената светлина

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *