Изоставено училище в Долно Камарци се превърна в галерия

Архитектурен шедьовър и нова културна дестинация

0 коментара Сподели:
Art Gallery Vihroni

Чарът на селото е в градината и тишината. Да ама не.

Ехо, 2023 е все пак и Долно Камарци се сдоби с арт галерия. Новото място за изкуство е дело на българския артист Вихрони Попнеделев, който преди 4 години започва работа по реализацията на проекта. Арт център „Вихрони“ се намира в село на 40 километра източно от София, така че е удобно за разходка през уикенда.

Има и още една причина да отидеш – номинирана е от ArchDaily за сграда на годината 2023 в категория „Архитектура на сгради на културата“. Е, какво чакаш?

Първо, за Вихрони Попнеделев:

Той е професор в Националната художествена академия. В останалото време рисува и изработва скултури и фигури от керамика. Семейството му също е артистично. Аделина Попнеделева го съпътства освен в живота, но и в професията. Тя се занимава с живопис (акварел, акрил, маслени бои, смесена техника), а дъщеря им – Мила Попнеделева-Генова, е автор и илюстратор на детски книги.

Творчеството на Вихрони привлича вниманието. Синхронът между неговата ръка и четките, с които рисува, му е донесъл редица изложби, отличия и световни признания.

Новата му муза – арт пространство, отваря нова страница в кариерата му.

Всъщност сградата на галерията някога е била училищна столова, която с ремонт и ново обзавеждане се превръща в модерен архитектурен проект. Арт център „Вихрони“ може да се използва за провеждане на детски работилници, студентски практики, представяне на книги, тийм билдинги, лекции и дискусии. Арт пространството предлага и разнообразни курсове по живопис, керамика, текстил, дърворезба, металопластика и други.

Art Gallery Vihroni Interior

И още:

Сайтът на Арт център „Вихрони“ поддържа онлайн магазин, от който могат да се закупят картини, бижута, аксесоари, керамични фигури и вази. И любимото ни – има блог! Той събира новини и мисли на Вихрони Попнеделев.

Между другото, галерията се намира в близост до Копривщица и къщата на Елин Пелин в Байлово. Намигваме да ги съчетаеш. Така че, виж работното време и действай.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *