„Изкуство с увреждания“: Изложба за постиженията на невидимите

5 секунди тъмнина в малко пространство – точката на пречупване на нечие съзнание

0 коментара Сподели:
Exhibition Visual

„Проблемите на хората със специални потребности са невидими за обществото или още по-лошо – само проблемите им са видими.”

са думи на Полина Герасимова, автор на изложба-преживяване „Изкуство с увреждания“. Проектът е изцяло адаптиран на брайл и достъпен за хора със затруднено придвижване. Входът е безплатен, а Студентският дом на пл. „Народно събрание“ 10 ще очаква посетители всеки ден между 10 и 18 май от 14:00 до 21:00 часа. Откриването на изложбата ще се състои на 10 май от 19:00 часа, а пространството ще работи до 22 часа. 

ИЗКУСТВО С УВРЕЖДАНИЯ

Изложбата включва портрети на 11 личности, променили света с постиженията си, Brain games пространства и кът за свирене на музикален инструмент за деца с приоритет за деца със специални потребности – Музико. 

За ролята на вдъхновители тя избира писателката Хелън Келър, композитора Бетовен, художниците Фрида Кало, Яйой Кусама и Ван Гог, създателя на азбуката за незрящи Луи Брайл, музикантите Рей Чарлз и Стиви Уондър, астрофизика Стивън Хокинг, атлетите Бетани Хамилтън и Ерик Вайхенмайер.

Всеки един от тях е представен чрез неонова светлина и брайлово писмо, за да могат и зрящи, и незрящи заедно да се потопят пълноценно в експозицията.

Изборът на стъклен неон не е случаен. Той става символ на свободата в редица градове след разрушенията от войните преди век. Прозрачните кутии с брайлово писмо са символ на възможността хората да съществуват заедно в една и съща среда, макар и по различен начин.

Интерактивните зали „Brain games“ позволяват четене чрез допир и разпознаване на музика чрез вибрация. Визуално сетивното възприятие дава възможност на посетителите да предизвикат съзнанието си. Това е именно методът, чрез който хората с увреждания опознават света. В последната стая публиката ще види музикален инструмент – Музико, създаден от авторката на изложбата. А Иван Велков от групата P.I.F. ще помага за създаването на звуковата среда.

Напомняме ти и за събитието Wings for Life World Run: едновременно в 5 града в България.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *