ГЕНЕРАТОР ЗА НОВИ ИДЕИ

Адриана Андреева разказва за новото креативно пространство в града

0 коментара Сподели:

Иван Коловос, Яна Лозева

Екипът на Generator е хомогенна креативна смес, забъркана от създателите на Студио Комплект, Creative Shower и Мetta, които преди няколко месеца запретват ръкави в създаването на собствено пространство, което да има специално отношение към дизайна, културата и иновации­те, както и към качеството и положителното влияние за средата, която ни заобикаля.

Как генерирахте идеята за подобно пространство?
След една случайна среща, още много целенасочени такива, две провалили се потенциални места за локация, рокади в идеите и движения в екипа.

Още от обособяването ни като общ екип с Бояна (Студио Комплект) винаги далеч в мечтите ни сме носели идея­та за

собствено пространство, което да дава тласък на сътрудничества между дизайнери, консолидиране на общността чрез различни програми, както и осъществяването на важната връзка между тях като творци, както и с бизнес, община и разнообразни публики.

През 2015 г. пък се запознахме с Creative Shower (Рене Томова, Калина Жулева, Лора Тодорова) и заедно с Йоанна Митова решихме да кандидатстваме за домакинство на международния формат Creative Mornings. Така започна съвместната ни работа и желание да разширим дейността си с оглед на по-силен отзвук в професионалното ни развитие.

Коя е движещата сила зад Generator?
Движещата сила е желанието на всеки един от нас да се занимава със смислени проекти, които носят потенциален заряд за положителна промяна – чрез сътрудничества, създаване на нови продукти или услуги, придобиване на повече знания по определени теми или вдъхновение. Екипът ни в момента се състои от Калина Жулева, Мартин Заимов, Йоанна Митова и нас, Студио Комплект.

Какви са специалните сили на всеки един от вас?
Съчетаваме разнообразни умения и професионален опит. Силите ни са най-вече в следните сфери: дизайн критика, дизайн на услуги, журналистика, кураторство, организиране на събития, балансиран и здравословен начин на живот, архитектура.

А какво отличава вашето място от другите споделени пространства в града?

Generator се позиционира като място, което създава собствено постоянно съдържание, обвързано с темата за трансформация чрез дизайн. Форматите ни са гъвкави и работим добре в сътрудничество и с други организации.

Най-общо делим дейностите си в следните канали: GSchool (училище, към което можем да причислим разнообразни семинари, обучения, работилници, мастър класове); дизайн събития с лекции, фестивали, изложби, попъп инициативи; социална лаборатория за иновации с обществено значими проекти. Ние не се определяме като споделено място за работа. Отворени сме за посещения, поддържаме бар, библиотека, места за офис сърфиране и срещи. Даваме цялото пространство или част от него под наем и всъщност ни предстоят много отворени ивенти, които всеки може да проследи на фейсбук страницата ни.

Имате няколко специални проекта, които ни направиха впечатление, разкажете ми малко за тях…

Стартирахме програмата с формата DESIGN IS/Дизайнът е – серия от публични срещи с уважавани международни имена – новатори в дизайна. Форматът е създаден да разкрие разнообразните аспекти на дисциплината и тяхното приложение за по-качествен живот. Наш пръв гост бе Даниел Чарни. Бяхме домакин на форума на Лятната академия за креативно мислене и дизайн процеси Know How/Show How. В края на август стартирахме и серията събития  #botanicaldesignevents на Cactus Lab.

А какво предстои да ви се случи оттук нататък?

Засилване на линията ни GSchool – в момента активно работим по организирането на първи работилници и семинари. Серия от съвместни събития с ИКЕА. Лансиране на втори брой на списание СВЕМА на 20 октомври. Както и представяне на МЕЛБА – динамичен архив за български дизайн на Студио Комплект на 21 ноември.

Generator се намира на бул. „Черни връх“ 47, в сградата на Бизнес Център Витоша.

Още готини градски пространства, които можеш да съчетаеш с работата!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *