Временна реалност – всеки миг е откритие

АСТ фестивал за свободен театър от 11 до 17 ноември

0 коментара Сподели:

Размислите за времето, смисъла и стойността му съпътстват човека от началото на историята. Дали защото сме безпомощни пред неговия кръговрат, или пък все преследваме мигове, които искаме да задържим? Единственият начин човек да понесе безпощадността на времето е може би чрез изкуството. Точно това е и темата на седмото издание на ACT Фестивал за свободен театър – „Временна реалност“, която напомня, че всеки миг е откритие.

Фестивалът ще се проведе от 11 до 17 ноември като ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена. В рамките на тази седмица отново ще гледаме театър, танц и пърформанс – изкуства, които се случват само “тук и сега” и които въпреки своята краткотрайност са мост между реалности.

Именно от тази природа на срещата между публика и сцена е вдъхновена темата на фестивала – “Временна реалност (VR)”.

В нея ще попаднат зрителите на осем спектакли от последната година, представители на свободната сцена у нас. В официалната българска селекция тази година влиза една премиера на черната комедия “Джордж Каплан” с режисура на Димитър Узунов. Две са документалните постановки – “Лоши деца” на Театър “Реплика” и вербатим пърформансът “Поколение Ь” на Студио за документален театър “Vox Populi”.

Освен това ще имаме възможност да гледаме пърформанса Shamebox на „Брейн Стор Проджект“, драматично-романтичния танцов моноспектакъл на Галина Борисова “Тук долу всички люляци умират”, както и съвременния танцов пърформанс “Ф63.9” на Фондация „Арт Линк” (Derida Company). В програмата е още и пърформансът лекция “Повече НЕ или така нареченият Бернхард” на Сдружение за съвременно изкуство в условия на високо напрежение “Нейно Величество Тенджерата под налягане”. А любителите на новите интерактивни театрални форми ще могат буквално да се включат и преживеят интерактивния сетивен концерт “Тишинавтика” на „Театър на сетивата София” и „Институт за изследване на тишината”.

За втора поредна година ACT Фестивал за свободен театър ще има и международно участие с 4 чуждестранни спектакъла – всички премиерни за България, които ще бъдат обявени съвсем скоро! Разбира се, по традиция ще протича и богата паралелна програма със срещи, работилници, менторски програми и събития, за да продължи и катализира диалога за съвременната сцена, който седем години след началото на фестивала е все така важен и търсен.

Каква е твоята временна реалност? Има ли минали мигове, в които още живееш, или всичко е тук и сега? Ще позволиш ли на един фестивал да те провокира?

А в Народен театър "Иван Вазов" гледаме…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *