Модерното българско изкуство среща традицията на розобера

Звучи странно, но ти обещаваме, че ще бъде вълнуващо

0 коментара Сподели:
Шато копса

През ноември ти разказахме за един доста необикновен арт фест,

който привлече вниманието ни. Ставаше въпрос за среща с млади български артисти, на които Шато Копса даде сцена.

Каменната сграда е по проект на българския архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада между стените на колосалната сграда ни очакваха изтънчен интериор и модерено изкуство. Усещането за непреходност и всичко тук нашепва за характер, който да добави стойност към творчеството, разположено в него.

От 26 май до 2 юни отново имаме възможността да се вдъхновим от внимателно подбрани български творци, които ще гостуват на Шато Копса за Copsa Open Art.

Събитието има за цел да популяризира една вековната българска традиция – Розобера, като я представи с модерен прочит и по атрактивен начин, за различните посетители. По време на седмицата на фестивала, всички гости ще могат да се насладят на съвременно българско изкуство, а артистите, които са избрани да покажат творбите си са:

Nikyoto ART, Konstantin Konstantinov, Iliana Ilieva и MIKA SAV.

С участието си всеки един от тях се включва в желанието на Шато Копса да даде възможност на младите в региона с интерес към изкуството. Една от целите на домакините е да срещнат децата със същински негови проявления, да намерят вдъхновение за собственото си развитие в тази посока, да се запознаят отблизо с творци и историята зад техните произведения.

И тъй като изкуството пасва чудно на хубавото вино, мястото е перфектен избор за доказване на тази теория. Всеки, който оценява добре приготвения елексир ще може да посети избата и да дегустира новата реколта на Chateau Copsa. Ще се проведе и workshop “Направи си собствен купаж”, както и рисуване с вино.

Традиционният розобер, който се провежда всяка година по това време, ще бъде включен в разнообразната програма на Copsa Open Art. Гостите ще могат да се разходят с файтони из розовите градини, където наградената “Царица Роза” ще ги запознае с обичаите свързани с тази вековна българска традиция. Всеки ще може да се включи в ритуала, като си набере рози за спомен, а водеща на тази част от програмата бъде очарователната телевизионна водеща и модел – Славена Вътова. Тя ще предизвика присъстващите в състезание за най-сръчен розоберач.

Организаторите споделят, че програмата на фестивала е толкова богата и динамична, че всеки ще открие нещо за себе си, според собствените си представи за добро преживяване. В нея влизат още представяне на новата книга на Славена Вътова, вечеря със специално подготвено меню, както и изненади от BMW за почитателите на електрическите автомобили. Подготвили са пакетни опции за престой, в уикенд и делничен формат, както и програма за еднодневно посещение.

А тук събрахме пет факта за виното, които може би ще те изненадат.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.



Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *