5 факта за виното, които може да те изненадат

Алхимичните тайни, затворени в стъклени бутилки, за наслада на сетивата

0 коментара Сподели:

Виното – този еликсир с вариращ от почти прозрачен до тежък, тъмен цвят, се произвежда от хиляди години. В дебрите на историята на света има доказателства за древно производство на вино в Грузия от около 6000 г. пр. н. е. (най-ранните известни следи от вино), от около 5000 пр.н.е. в Иран, последван от Армения 900 години по-късно (от тук, вероятно, тръгва и масовото производство. Сицилианците пък отпиват от тази напитка през последните 6000 години.

Опияненото съзнание, което ни обзема след няколко чаши вино, се смята за религиозно от самото му начало

Древните гърци са почитали боговете Дионис и Бакхус, а древните римляни са продължили неговия култ.

Консумацията на ритуално вино, вероятно първоначално определен вид сладко вино, е била част от еврейската практика от библейски времена и, като част от евхаристията в чест на Тайната вечеря на Исус, става още по-съществена за християнската църква. Въпреки че ислямът номинално забранява производството или консумацията на вино, по време на неговия Златен век, алхимици като Гебер са пионери в дестилацията на вино за медицински и промишлени цели, като производството на парфюми.

Производството и потреблението на вино се увеличават, процъфтявайки от 15 век нататък като част от европейската експанзия, а днес то е главен поминък на не една и две нации, изпъкващи с уменията си в занаята на приготвяне на тази напитка.

Да, историята на виното ни е интересна. Ако заинтригувахме и теб, чети надолу, където ти споделяме 5 любопитни факта за виното, с които да замаем главата ти.

Най-старата бутилка, която все още съдържа течно вино, носеща името Speyer, е принадлежала на римски благородник и е датирана от 325 или 350 г. сл. Хр.

Бутилката е открита в Германия по време на разкопки в гробницата на римски благородник от 4-ти век. Археолозите се натъкват на два саркофага, единият с тялото на мъж и един на жена. Източник твърди, че мъжът е бил римски легионер и виното е провизия за небесното му пътуване. От шестте стъклени бутилки в саркофага на жената и десетте съда в саркофага на мъжа само една все още съдържа течност. Според учени запазването на виното се дължи на голямото количество зехтин и восъчният печат, добавени към бутилката, за да изолират виното от атмосферните условия.  

Най-старата винарска изба се намира под вода

Не, не става въпрос за футуристична приумица от далечното минало. Останките на Титаник съхраняват най-старата винарска изба в света. Въпреки дълбочината, на която се намира кораба и годините, които са минали от инцидента, бутилките все още са непокътнати.

През ранните римски времена на жените е било забранено да пият вино

Смятало се е, че само мъжете имат привилегия да пият вино, което не изненадва никой, зачитал се в рестрикциите, налагани на жените по това време. Било е обществено прието съпругите, хванати в престъплението, да бъдат убити. Когато съжаляваме за времето, в което живеем, ще се подсещаме за този факт.

Beaujolais Nouveau Day – една дългогодишна традиция

Beaujolais Nouveau е новото вино от първата реколта грозде в регион Божоле във Франция. Това е звучното име на плодово, много младо червено вино, което се пуска за продажба всяка година на третия четвъртък на ноември, в полунощ. Отварянето на бутилките във Франция се отбелязва с партита, фойерверки и други тържества. Произвежда се от ръчно набрани гроздове Gamay – типичен за региона сорт, и всяка година е леко различно. Вкусът и неговите вариации се дължат на времето в региона през цялата година.

Във виното няма мазнини и холестерол

Според USDA чашата вино е лишена от холестерол и мазнини, а също така е с ниско съдържание на натрий. Това са три доста важни компонента, които вероятно искаш да избягваш, когато наблюдаваш теглото си и цялостното си здраве. Освен това две нови проучвания показват, че полифенолите във виното (и шоколада!) увеличават притока на кръв и кислород към мозъка, повишавайки когнитивните способности. Ефектът става още по-силен с напредване на възрастта, тъй като има естественото намаляване на кръвоснабдяването около мозъка на по-късен етап в живота. Сякаш ни трябваше още една причина да изпием чаша вино днес.

И докато говорим за чаши вино – използваме случая да те поканим на тазгодишното издание на Фестивала на виното!

Празникът ще се състои на 5 и 6 ноември от 11 до 19 часа в Bulgaria Mall. На територията на търговския център ще можеш да се запознаеш с над 20 винопроизводители и вносители, които ще те омаят с прецизна селекция от разнообразни български и вносни вина. Освен имената, които добре познаваш от рафтовете на любимите си специализирани магазини, ще можеш да се запознаеш и с редица нови бутикови изби. Ако искаш да се насладиш на богатата палитра от вкусове и аромати – входът е безплатен, а повече за събитието можеш да прочетеш тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *