Новата творба на Banksy си отиде още преди да можем да ти я покажем

Сградата, на чиято фасада се появи Morning Is Broken, беше разрушена

0 коментара Сподели:

снимки: Banksy/Instagram

Той е анонимен и скандален, политически некоректен и абсолютно гениален. От старта си в Бристол през 90-те, до световната му инвазия през последните години, графити артистът не спира да ни шокира отново и отново.

Изобилстващите му с деца, полицаи и плъхове картини са далеч над сатира, те често откровено се гаврят с попкултурни величия и всевъзможни обществени институции.

Banksy не си подбира битките и без страх се изправя срещу обществените врагове – припомняме ти, че произведението Cardinal Sin беше изложено в Ливърпул насред разгара на скандала със сексуалните посегателства срещу деца, в които Католическата църква беше обвинена, и опитите за покриването им. Лицето на свещеника в творбата е пикселизирано като на престъпниците в медиите.

Последната му творба се появи на 15 март в Herne Bay, Кент. Изображението с име Morning is Broken представя силуетът на малко момче, „отварящо“ завеси от намачкан метал, в компанията на домашния си любимец.

Сградата, датираща повече от 500 години назад, вече е разрушена, а работниците не са имали представа какво събарят.

„Не знаех, че творбата е на Banksy, прилоша ми, след като разбрах.“, казва един от строителните работници на място. Засега няма данни дали има запазена част от Morning is Broken.

Инсталацията е базирана на повтарящата се в творчеството му през последните няколко години тема за децата. Артистът от Бристол е наясно с плана за разрушаване на сградата, и това прави творбата му още по-въздействаща. Земята е общинска собственост и планът за реконструиране е бил ясен на жителите на Кент. Времето между маркирането на сградата за събаряне до реалното ѝ разрушаване само показва по-ясно замисълът, че важните съобщения за децата често се прикриват или забравят бързо. Детето, което отваря завесите след събуждане, е посрещнато от булдозер, огрян от сутрешното слънце.

Изящно поднесена творба с цел.

Навръх 14 февруари, денят на любовта и всичко розово и пухкаво, артистът публикува в социалните си мрежи новия си проект, който приковава погледите ни. Творбата представи типичната домакиня от 50-те с изрядна прическа, престилка и… посинено око и липсващ зъб, която бута тялото на мъж във фризер. Насилието над жени и момичета е в челните редици на новините през последните години, а Banksy и провокациите му привличат внимание към наболелите теми на времето ни. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *