Д-р Зорина Петрова: кога емпатията и хладнокръвието вървят ръка за ръка?

Тя е изпълнителен директор в Medical Point

0 коментара Сподели:
Зорина Петрова

Професионалният ѝ път е свързан с преподавателска и научноизследователска дейност, както и с работа в областта на лекарствената терапия. Получава образованието си в Медицинския университет в София, а в настоящия момент е изпълнителен директор на Medical Point. Съумява да „забърка успешен микс“ от различни дейности, сливащи се в единно цяло. Харесва философията на Изтока, спокойния разум и свободата да прави това, в което вярва най-силно. Кога емпатията и хладнокръвието вървят ръка за ръка? Чети в следващите редове.

Представяме ти Зорина.

Ако визитката ти трябваше да отрази личността ти отвъд професията, какво щеше да пише на нея?

Предполагам просто човек. В нравствен смисъл, не в смисъл на физиология. В крайна сметка професията е временна характеристика на личността. Може би е време на визитките да посочваме личността, която сме, а не професията, която временно практикуваме.

В този ред на мисли аз бих се представила като Човек, с крака на земята и поглед отвъд носа си.

Какви личностни качества трябва да притежава една бизнесдама и от кои трябва да се лиши?

„Дама“ предполага да си интуи­тивен, емпатичен, гъвкав и „многорък“. „Бизнес“ изисква да си хладнокръвен, трезв, адаптивен и смел. Аз лично не съм привърженик на лишения­та, така че не смятам, че от нещо трябва да се лишим. По-скоро (но това важи не само за бизнес реализацията ни) трябва да умеем да дозираме качествата си според ситуацията. Все пак дозата прави лекарството, така че предозиране на каквото и да е качество не е продуктивна стратегия.

Как се стига от медицина до маркетинг?

Непланирано.

Всъщност аз не съм прескочила от една област в друга, по-скоро съм ги смесила. Мисля, че съм си забъркала един доста успешен микс, в който медицината е ежедневието, а маркетингът ми помага да я споделя с повече колеги и пациенти. Освен това съм добавила и възможността да обучавам и предавам уменията си на други, което някак изпълва моята представа за медицина.

Срещала ли си предразсъдъци в професионален план само защото си жена?

Да. Всъщност се забавлявам със затрудненията на мъжете да излязат от клишето и да погледнат отвъд предубежденията си. Предполагам, че понякога предразсъдъците са и неосъзнати (просто по презумпция, жените някои работи не ги разбират). Обикновено са в посока на подценяване и снизхождение. Аз не обръщам особено внимание на предубеждението, че съм жена, защото смятам, че то е казус за предубедения, не мой. Ergo, той е в по-сложната ситуация, защото не оценява обективно отсрещната страна.

Къде си срещала най-големите си професионални предизвикателства? В кое от трите начинания?

Най-големите предизвикателства са тези, които са свързани с най-близките ни. Всичко останало възприемам като етап, състояние, ситуа­ция, които просто изискват действие и решение. Не бива да забравяме, че всичко е динамично и всяко нещо, добро или лошо, което ни се случва, е временно.

Не бива да забравяме, че понякога бездействието също е действие, а предизвикателството е просто една житейска провокация, често по-скоро полезна, отколкото болезнена за провокирания.

Как се постига балансът между личен и професионален живот?

Като не го преследваш неис­тово и на всяка цена. Като спреш да си задаваш този въпрос. Балансът е вътрешно усещане, не житейски правилник. Балансът е да имаш трезва преценка на коя ситуа­ция колко да дадеш и колко да спестиш. И вместо да се кахъриш за взети или невзети решения, просто да си вземеш поуките… и да смениш ракурса следващия път.

Къде ще те открием в свободното ти време? Кои са твоите начини да си почиваш и да се откъсваш от реалността?

Отскоро в йога студио. Иначе обичам разходките, книгите, коктейлите и спокойния разум (собствен и на другите). Харесвам философията на Изтока, не се нуждая от специал­на програма, специални хора или далечно екзотично място, за да намаля напрежението. Релак­сът е въпрос на практика, не на теория.

Коя е любимата ти част от работата в настоящия момент?

Свободата да правя неща извън стандартните разбирания за фармацевтичен маркетинг, да работя с дъщеря си, да успявам да печеля млади хора за фирмени каузи, да смесвам бизнес цели и социални каузи, без да съм длъжна да следвам нечия корпоративна мисия и визия.

Кои са твоите професионални ценности, независимо за коя от трите сфери на дейност става въпрос?

Не знам.

Просто съм убедена, че ако човек упорито, чистосърдечно и премерено работи върху идеите си как да случва живота си, влага разум и чувства в нещата, които прави, резултатът никога не е разочароващ.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *