Събития за седмицата: 27 март – 2 април

Фокусът е върху културата, изложбите и фестивалите, които разпръсват из артериите на града електрически заряд

0 коментара Сподели:

Поглеждайки и навън, и вътре в нас, метеорологичните прогнози предвещават положителни температури, слънце и от нези красиви моменти, ухаещи на зюмбюли и сладостно удоволствие. Март е месецът на жените, на стихиите, на променливите, а април идва след него, за да заличи спомените от несигурността и дисбалансът. Селекцията от събития, която сме ти подготвили за тази седмица, изглежда разнообразно. Фокусът е върху културата, изложбите и фестивалите, които разпръсват из артериите на града електрически заряд и истински съкровища.

А ето и какво не трябва да пропускаш, според нас:

[фото]останки – изложба фотография на Галя Йотова
27 март, Галерия Сердика

“Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал?“ Това е въпрос, който задава Жоан Фонткуберта – визуален артист, фотограф, преподавател и писател от Барселона. В последните години, когато Галя Йотова решава да дигитализира част от архива си, забелязва властното присъствие на случайни кадри, на светлина и сянка и прах, на нечия размазана глава и помахваща ръка в началото или края на филма. За изложбата в галерия “Сердика” подбира точно такива неподозирани за снимащия фантомни образи, призраци и изплъзващи се сенки, в които обаче е останало най-същественото – протяжността и времето. Наред с отрязаните късове несъзнателни фотоизображения ще присъстват и някои фотографии, които стоят залежали в ъгъла на стаята, в коридора и в мазето. И те са останки. Върховна цел на мистика е via negativa, което най-добре се изразява в теология на отсъствието, в отрицанието, в незнанието и мълчанието. 

ТАР на 27 Международен София Филм Фест
29 март, кино “Люмиер”

Tar Cate Blanchett

Една от най-впечатляващите прожекции на тазгодишния филмов фестивал очаква онези, имащи късмета все още да не са я гледали, за последен път на 29 март в програмата на СФФ. Филмът е разказ за световно известния диригент Лидия Тар (Кейт Бланшет). Предстои ѝ издаването на нова книга и изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер – върхът на нейната впечатляваща кариера. На бял свят обаче излизат „призраци“ от миналото и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „ТАР“ въздействащо изследва властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество. Лентата е от онези, които остават с теб дълго след финалните надписи, така че не се чуди – билетите скоро ще свършат.

Една жена седи и си рисува – изложба на Текла Алексиева
30 март, Little Bird Place

Всяка среща с изкуството на Текла Алексиева е вълнуваща и разкрива нови хоризонти на нейните творчески търсения през годините. Безспорно емблематични остават кориците за поредицата Галактика, илюстрациите за учебниците по природознание, а също платната ѝ, в които темата за града и за градския начин на живот има съществено място. Настоящата изложба показва една нова, почти непозната страна на нейното творчество. Серия абстрактни, непоказвани до сега, произведения са обединени с няколко библейски композиции, решени с характерния за Текла предметен стил. Обединяващото между всички тези произведения, е интересът на художничката към темата за Космоса, за началото на света. Тези произведения допълват с нова посока представата ни за творчеството на Текла Алексиева, разкриват с различна светлина нейната живопис, а тя пред нас разкрива нови светове, нови галактики и нови сътворения. Споделяме ти я сега, но имаш време да посетиш чак до 20 април.

Пролетен базар за бижута и аксесоари „На горния рафт
1 и 2 април, Съюз на архитектите в България

Какво по-хубаво от това да кажем „Здравей!“ на новия месец с уикенд, пълен с изкуство, празнуващ пролетта и всичките ѝ цветове и форми.  Както в досегашните си издания, „На горния рафт“ обещава да предложи прецизна селекция от качествени и уникални бижута в различен стил, изработени с любов от нови и познати местни творци. Поканата да се срещнем е за едно вълнуващо творческо пробуждане, за презареждане с вдъхновение, идеи, пъстро настроение и разбира се нови бижута в актуалните тенденции!

Запознай се с новата женска книжна вълна

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *