Запознай се с новата женска книжна вълна

0 коментара Сподели:

Феминизъм е почти мръсна дума, но в смисъла, който ѝ придаваме ние, блести в красиво и недразнещо. В литературата той е свързан с едни от най-ярките женски гласове на ХХ век като Вирджиния Улф, Симон дьо Бовоар, Маргарет Атууд, които успяват да пробият дупка в доминирания от срещуположния пол литературен свят. Неизбежно е през март да се замислим за съвременните им наследнички и техните книги.

Рейчъл Йодър – „Нощната кучка“

Млада майка на ръба на физическите и психическитеси сили постепенно губи част от възможността си да функционира като онова, което обществото очаква от нея. Тя е уморена, измъчена, разкъсана между това да обича детето си, да обича съпруга си, да бъде добра домакиня и някак да не се разпадне между тези упражнения. Първоначалните бели петна и странните промени в тялото ѝ я водят бавно, но уверено към една откачена метаморфоза – от жена към куче. И докато лае срещу луната в знак на протест, се оказва, че може би не е единствената.

Пат Баркър – „Безмълвието на момичетата“

Ако ти е писнало Троянската война да се върти само около „гнева на Ахила Пелеев“ и искаш да видиш нещата от дамска гледна точка, „Безмълвието на момичетата“ разказва за войната от перспективата на замесените пряко или косвено в нея жени и момичета. Водеща е пленената от Ахил Бризеида. Романът е разказ за омразата, смъртта, живота и любовта, разказ за момичетата, чиито гласове историята не помни. Един от първите представители на нашумялата „мода“ съвременни интерпретации на древни митове и легенди от женска гледна точка.

Исабел Алиенде – „Виолета“

Роман писмо от една необикновена жена до нейния внук, в което се разказва за живота ѝ, продължил 100 години. Тя ще разбие белезниците на католическото си семейство, ще се влюби няколко пъти, ще създаде собствен бизнес, ще просперира, ще има връзки с мафията, ще преживее няколко войни и ще оцелее с цялата сила и мощ, на които е способно крехкото ѝ женско същество. Виолета е може би един от най-коравите, независими и силни персонажи.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *