Въведение в съвременното изкуство

Лекции със свободен вход в Софийска градска галерия през ноември

0 коментара Сподели:

Изкуството винаги е било сред любимите ни начини за справяне с действителността, нейно отражение, критика, алтернатива или бягство. Често съвременното изкуство остава неразбрано. Може би защото действителността, която го е провокирала, е твърде сложна така или иначе или пък защото не е имало кой да събуди любопитството ни към него. Ноември е месецът, в който можете да промените това.

„Въведение в съвременното изкуство“ е най-дългата професионално водена образователна платформа у нас, стартирала през 2011 г. и разработена съвместно с кураторите Светлана Куюмджиева, Вера Млечевска и Весела Ножарова. Платформата включва тематични лекционни курсове с гост-лектори, които са български и международни художници, критици и куратори. 

През ноември предстоят четири лекции със свободен вход всяка събота в Софийска градска галерия на тема пърформанс изкуството, обединени под темата "100 години изкуство на действието.

Живото изкуство между сценичното и реалното". В рамките на четирите вълнуващи лекции ще чуем от първо лице разказите на четирима експерти с дългогодишен опит и разностранен досег с изкуството на пърформaнса. Гост-лекторите Изабела Мейдмънт (куратор в Tate Modern), Ани Васева (режисьор), Снежанка Михайлова (философ и преподавател) и Албена Михайлова (артист-пионер) ще хвърлят светлина не само върху историята и развитието на пърформaнса, но и ще дискутират неговото място извън сцената, в съвременното изкуство, какво ги провокира да експериментират с формата, както и как и защо може да се колекционира този вид изкуство.

До 2017 г. „Въведение в съвременното изкуство“ има реализирани 8 издания в София, а през 2015 и 2016 г. се провежда и образователен курс в Пловдив. В продължение на лекциите за българско съвременно изкуство през 2012 г. е планувано издаването на книга „Въведение в съвременното българско изкуство” с автор Весела Ножарова и издатели ИК „Жанет 45“ и фондация „Отворени изкуства“ на български и английски език. Книгата цели да направи хронологичен преглед на появата и развитието на съвременното българско изкуство от началото на 80-те години на XX век до днес и е предназначена за широката аудитория. С помощта на богат визуален материал ще бъдат разгледани най-важните събития в изкуството и ролята на участниците в тях, а цялата информация ще бъде поместена в контекста на динамичния исторически период по атрактивен и достъпен начин. Излизането от печат и промоцията на книгата се подготвят за тази година.

За да се научим да разбираме и оценяваме съвременното изкуство, е нужно да се отворим към него и да бъдем въведени в необятността на този свят от провокация, смисли и послания.

“Modern art = I could do that + Yeah, but you didn't.” Craig Damrauer

А в периода 11 – 17 ноември те очаква АСТ фестивал за свободен театър. Разбери повече тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *