Кажи ни какъв човек си, за да ти кажем как да обзаведеш дома си

Гид за всеки естет, който има нужда от освежаване на пространството около себе си

0 коментара Сподели:

Дизайнът може да вдъхновява, и още как!

Със сигурност ти се е случвало да  влезеш в заведение или в нечий дом и да усетиш по-различна енергия само заради цветовете, използвани в интериора, светлината или използвания текстил. Но знаеш ли откъде да започнеш, ако искаш домът ти максимално да отразява цветната ти персоналност? Важно е да знаеш, че всички се стремим към едно и колкото и различни дизайни да има по света, пространството на първо място трябва да отговаря на няколко признака. Една стая трябва да бъде функционална, удобна за живот, елементите в нея да са в кохезия и разбира се – да отразява личността и потребностите ти, без редизайнът ѝ да ти отнеме години и да струва цяло състояние. 

Да, вероятно твоят стил е смесица от вече съществуващи такива.

И да, смесването на твоята комбинация от стилове с комбинацията от стилове на хората, с които живееш, е наистина голямо предизвикателство (което може да разтопи мозъка ти). Но всичко е постижимо и ако се придържаш към една цветова палитра и избираш с мисъл, домът ти ще се превърне в отражение на колективното ви аз.  Помисли към кои стилове си най-привлечен, независимо дали е mid-century modern, дали си традиционалист, или мечтаеш за уюта на селска къща, знай, че граници няма и само желанието ти ще те отведе до бленуваното място, което да наречеш дом.

За да те насочим, чети надолу, а ако имаш нужда от това да се докоснеш до дизайна на мебели, не пропускай изложението Експомебел.

Всяка година с нетърпение очакваме единственото специализирано изложение за мебели, интериорен дизайн и архитектура и обзавеждане у нас. За него ти разказваме повече в края на материала. Сега…

Ако си минималист по душа…

Стилът, в който да търсиш вдъхновение, е скандинавският. Северните народи са майстори на изчистените пространства, в които царят спокойствие и излишни неща няма. Less is more може да звучи като клише, но това е същността на тази школа по дизайн. Като движение в дизайна, минимализмът все още е сравнително нов – появява се едва в края на 60-те и началото на 70-те години, най-напред в американското визуално изкуство. В най-опростената си дефиниция минимализмът е за дизайнерите, които целят да изразят само най-съществените елементи, като се отърват от всички допълнителни и следователно ненужни компоненти и функции. Както при много други движения, тенденцията е реакция и отхвърляне на по-ранната философия на дизайна, изпаднала в немилост. Стиловете обикновено заемат и се вдъхновяват един от друг и тук случаят не е по-различен. Европейският произход на минимализма е пряко свързан с  геометрично-абстракционните творения на художници, свързани с движението Баухаус. По тази линия…

Ако минимализмът ти е прекалено безцветен…

Вероятно ще харесаш Баухаус. Този стил е абсолютно революционен и с появата си обръща представите за дизайн и архитектура наопаки. Силно повлиян от визуалните изкуства, той почива на максимата, че формата трябва да следва функцията. Това ни дава много ясна представа как изглеждат продуктите, проектирани в естетиката. С други думи Баухаус се основава на подход без излишни украшения, без завъртулки и е предпочитан от хората, ценящи полезността пред показността. Когато погледнеш стол или сграда, направена по канона на стила, веднага изпъкват резките завои, острите ъгли и категоричната осанка. Използваните материали тук са студени – камък, бетон, метал.

Ако пък търсиш нещо топло…

Вдъхнови се от модерното в средата на миналия век. В последните години се зароди ретро носталгия към тази естетика, може би като естествено продължение на нашумелия минимализъм от миналото десетилетие. Mid-century modern акцентира върху простите, естествени или органични форми – ярък пример за емблема на този период са столовете с форма на яйце. В него не липсват закачки – цветовете са ярки, често сякаш с увеличена дигитално яркост, а простите дървени шкафове далеч не са прости. Ярък пример за това е супер известното барче на Borghesani във форма на робот:

Оригинално пуснат на пазара през 1969, цената на този шедьовър в днешно време може да достигне десетки хиляди.

Ако искаш още повече шум и блясък…

Значи си максималист и няма нищо по-освобождаващо от това. Търси вдъхновение в изминалите векове и със замах създай нещо истински специално. Декорацията тук е с орнаменти, цветовете са пищни, а французите без съмнение са открили правилната формула. Домът ти може да включва ретро мебели и осветителни тела, текстил и килими, вдъхновени от света, а всяка повърхност да бъде изложба от пътуванията ти. Хвърлен пуф на земята, бляскав полилей и стол от средата на века.

Отношението е laissez-faire, при което всичко е възможно, стига да ти харесва.

Този месец имаш възможност да се докоснеш до света на дизайна в Inter Expo Center. Изложението Експомебел представя български и чуждестранни компании за обзавеждане за дома, офиса и хотела – корпусни и тапицирани мебели, матраци и подматрачни рамки, маси и столове, офис мебели, градински мебели, интериорен текстил. През годините се превърна в единствена по рода си професионална платформа за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането. Организира се съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП), която е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелната промишленост.

През 2023 г. Експомебел ще започне на 29 март с DIBLA DESIGN AWARDS 2022 – Дизайнер на годината и ще продължи до 1 април. За повече информация можеш да следиш на страницата на събитието тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *