Как се променя интериорният дизайн през годините?

Минало, настояще, бъдеще и връзката между тях

0 коментара Сподели:

Да сме любопитни за всички тенденции в света – от вкусовите предпочитания, през тренди дестинациите за почивка, до дизайнът във всичките му проявления – е част от нас самите. А дизайнът в пространствата, които обитаваме, винаги е бил важна част от архитектурата.

Седим, работим, храним се, съхраняваме притежанията си в мебели, осветяваме и декорираме по собствения си вкус с елементи, които отговарят на света вътре в нас. Всяка година с нетърпение очакваме Експомебел – единственото специализирано изложение за мебели, интериорен дизайн и архитектура и обзавеждане у нас. За него ти разказваме в края на материала, а преди това ще те разходим из историята на този така впечатляващ отрасъл.

Първото появяване на мебелният дизайн датира от периода на неолита.

Въпреки че хората са започнали да използват природни елементи като „мебели“ преди хиляди години, те са преминали през много различни превъплъщения докато станат това, което виждаме в магазини, студиа и визуализации днес. Познаването на този път е важно за проектирането и създаването на мебели, подходящи за обществото в днешно време и ролите, които изпълнява всеки един артикул.

Едни от първите примери за дизайн на мебели в историята са открити в Древен Египет.

За разлика от някои други по-нататъшни периоди, мебелите по това време са считани за изключителен лукс, запазен за богатите, и да са символ на властта е основната им цел. Египетската мебелна естетика се характеризира с дърво, слонова кост и злато и е повлияла и на мебелите в Древна Гърция. Смята се, че в историята на южната ни съседка в този период най-важни са столовете, масите и диваните, като последните се наричат Клайн и през нощта изпълняват функцията на легла. Италианският дизайн пък обикновено е по-ъглов, а орнаментите отразяват архитектурни елементи и митологични и исторически фигури. Можем да видим как той бързо се разпространява в други страни, но започва да се променя, тъй като хората се опитват да го адаптират, за да отговарят по-добре на местния вкус.

С течение на времето идва време на познатите днес като якобейски мебели – масите са с нисък силует, без орнаменти. Колониалните мебели, например, са точно такива, като огледало на състоянието на обществото и финансовата възможност на обикновените хора по това време.

18 и 19 век се категоризират с повече пищност, артистичност и характер.

Най-отличителни примери са Rococo – с широк профил и заоблени ъгли и Art Nouveau, известен с линиите, които го олицетворяват.

През 20 век идва истинското разнообразие от стилове, което може да накара всеки любител на естетиката да се влюби.

Хронологично, първият изключителен стил в дизайна от миналия век е Баухаус, произлизащ от школата със същото име, основана от Валтер Гропиус във Ваймар през 1919 г.

Този стил е известен със функционален и рационализиран дизайн. Отхвърляйки ненужните стилистични елементи, той се различава кардинално от появилия се по това време в Art Deco. Той празнува лукса и изтънчеността, фините детайли и  най-хубавото от живота. Мебелите от този период са известни със своите симетрични и извити форми.

В средата на века се появява личния ми фаворит – mid-century Modern, у нас по-известен в своето „соц“ проявление. Силно повлиян от следвоенния контекст, той е фокусиран върху простотата и функционалността на мебелите. Производството е масово, а техническите иновации отбелязват най-големия скок в историята до момента.  

След него идва ред на Contemporary, който от 80-те насам бележи истински разнообразна ера. Тясно свързан с навлизането на технологиите, новото познание и промените в начина на живот, той е практичен, удобен и помага да оптимизираме пространствата около нас по най-добрия начин.

Днес можем да открием сгъваеми мебели, такива, които се контролират с дистанционно, трансформиращи се от едно в друго.

Поглеждайки към бъдещето очакваме устойчивостта да играе възможно най-голяма роля в тенденциите, зараждащи се по света. Изделия от рециклирани материали имат потенциала да завземат пазара а ергономичните, но стилни мебели могат да превърнат трапезарията на бъдещето в добре уреден хоум офис кът.

Изложението Експомебел в Inter Expo Center представя български и чуждестранни компании за обзавеждане за дома, офиса и хотела – корпусни и тапицирани мебели, матраци и подматрачни рамки, маси и столове, офис мебели, градински мебели, интериорен текстил. През годините се превърна в единствена по рода си професонална платформа за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането. Организира се съвместно с Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП), която е единственият официален представител на работодателите в секторите производство на мебели, дървообработване, производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелната промишленост.

През 2023 г. Експомебел ще започне на 29 март с DIBLA DESIGN AWARDS 2022 – Дизайнер на годината и ще продължи до 1 април. За повече информация можеш да следиш на страницата на събитието тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *