Събития за седмицата: 13-19 февруари

0 коментара Сподели:

Февруари е кратък месец, но това значи единствено и само по-стриктна програма и дни, изпълнени с още повече емоции. И така, без ненужно увъртане, те разхождаме из градската джунгла и ти представяме пет събития, които хванаха окото ни и които със сигурност ще посетим. Започваме още днес с една благородна кампания, а всеки следващ ден украсяваме с изкуство. Последвай ни!

LITTLE BIRD за Турция и Сирия 
13.02, Little Bird Place

Галерия Little Bird Place се превърна в пространство със смисъл още с откриването си, а от тогава не веднъж сме се влюбвали в това, което се случва между стените ѝ. От днес, съвместно с български визуални артисти, се организира кампания в подкрепа на хората, пострадали от земетресението в Турция и Сирия. Набирането на средства ще се осъществи чрез продажба на произведения в два канала – поп-ъп изложба и продажба на произведения на място в галерията – от понеделник до сряда (13-15.02) – 13:30 – 19:00 и продажба на произведения от сайта на галерията –  – от понеделник до неделя (13-19.02). За по-голяма достъпност всички произведения в акцията ще са 10% отстъпка от редовните цени в галерията.

Визуалните артисти предоставят произведенията си напълно безвъзмездно и галерията ще дари всички приходи от продажбите за пострадалите. Набраните средства от ще бъдат преведени от галерията по дарителската сметка на Манол Пейков, издател и общественик, натрупал богат опит в дарителски инициативи. Те ще бъдат разпределени според актуални нужди в засегнатите райони, следете за повече информация.

Заслушай се… в концерт на свещи
14.02, КЕВА

 Jamie McDonald е ирландец, който твори в България. Автор е на няколко албума – самостоятелни и с групата му The Number Nein Band. Едно от най-шумните места в сърцето на нощна София ще се преобрази за една вечер в уединен концерт на свещи – нещо, което с радост ще видим. Това ще бъде първият лайв на групата в София от над две години, като музикантите са подготвили специална програма от новия си албум, който ще представят на първото издание на “Заслушай се” – серия от концептуални музикални събития на нестандартни локации в София, която стартира на 14 февруари с този концерт.

Труман и Тенеси: Интимен разговор
15.02, Дом на киното

В сряда се отдаваме на емоциите с интимен и откровен портрет на две светила на американската литература – Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Сложните им отношения са възстановени с деликатност чрез личните писма между двамата, уловили началото на тяхното приятелство, както и прочутите взаимни критики, които въобще не са си спестявали. Въздействащо събрал архивни кадри и снимки, филмът, част от програмата на Master of Art, пресъздава чрез думите на самите големи писатели впечатляващ портрет на двама брилянтни творци. Нямаме какво повече да кажем, освен да благодарим на Вселената, че съществуваме в една реалност с тези двамата.

STREET ANGEL | Sofia Dimova
16.02, КО-ОП

„Street Angel“ е на пръв поглед история за човешкото тяло. София Димова ни представя дисекция на егото, като привидно разграничава телесното от емотивното. Само за да ни срещне с илюзията за физическата осезаемост, тази неубедителна маска на нашите нетрайни идентичности. Дух и тяло е неизчерпаема древна концепция, която всеки от нас трябва да адаптира към себе си. Безскрупулната женственост на инсталацията поразява с откровеност и ранимост, но служи и като свидетелство за честност. София признава открито, че това са именно нейните съмнения. И точно с тази своя директност, тя търси диалог със зрителя.

МАЛКОВИЧ, МАЛКОВИЧ, МАЛКОВИЧ: ПОЧИТ КЪМ МАЙСТОРИТЕ НА ФОТОГРАФИЯТА
17.02, Национална галерия

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от ХХ и ХXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“, а ние най-накрая можем да ги разгледаме на живо! Изложбата включва 61 цветни и черно- бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности. Чакаме тази възможност от 2013, когато Милър решава да осъществи проекта, който отдава почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера. Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *