Дневник на виртуалния стопаджия

Снимките на Andrea DenHoed и Google Street View – милиони километри на клик разстояние

0 коментара Сподели:

Andrea DenHoed е фотограф и пътешественик. Тя има око за нещата, но има и агорафобия, което пък й пречи да е фотограф и пътешественик на практика. Ето защо нашето момиче избира една доста по-достъпна опция, а именно пътуването онлайн или възможностите, които й предоставя Google Street View. Както споделя самата Андреа – „Агорафобията и безпокойството ограничават способността ми да пътувам, така че намерих друг начин да видя света“.

Тя намира изненадващо и уникално убежище в творческите възможности на Google Street View и след като започва да разцъква далечни карти, като тези на Монголия, Сенегал и Чили, открива отдалечени градове, прашни пейзажи, архитектурни шедьоври и анонимни хора, които сякаш са замръзнали във времето. Заинтригувана от странната паралелна вселена, Андреа прави множество екранни снимки, които според нашите скромни познания по съвременно изкуство са си чист Internet art или net.art и които й носят популярност в издания като The New Yorker.

Агорафобия на практика представлява страх от преминаване или стоене в открити пространства, като страхът може да е съпроводен с панически атаки, тревожни състояния и др. При страдащите от агорафобия симптомите могат да се появят при напускане на дома, преминаването през обществени места, смесване с тълпи, пътуване сам и други, което пък е сериозна пречка да изучават и опознават нови места.

Именно тук идва ролята на модерните комуникации в този див, див „глобален свят“ и Андреа успява не само да не чувства липси от състоянието си, но и да го превърне в нестандартен начин да създава изкуство и преживявания.

Добрата новина е, че от Google също са оценили заниманията й и сега за ограничен период от време са дали разрешение серия от графиките на Андреа да бъдат продадени с ограничена редакция, като приходите ще бъдат насочени за благотворителност. С помощта на Stories for Good 10 паунда от всеки закупен принт ще бъдат насочени към Brain and Behavior Research Foundation – глобална организация с нестопанска цел, насочена към разбирането, профилактиката и лечението на психични заболявания.

Още за приятния проект с идеална цел тук и тук.

Ако това те е вдъхновило, предлагаме да надникнеш тук за още вдъхновение, от което можеш и да си спечелиш награда. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *