Жени. Живот. Свобода

Една разтърсваща изложба на Теодора Дончева – Теч

0 коментара Сподели:

След хилядолетия човешка история и цивилизация има твърде много места, където тези три думи не могат да попаднат заедно в едно изречение – Жени. Живот. Свобода. Иран е едно от тези места. Там свободата не принадлежи на жените. А животът без свобода е само съществуване, което може да бъде прекъснато заради най-дребния жест, ако този жест бъде разчетен като неподчинение.

Смъртта на Махса Амини – млада жена от кюрдски произход, която бе задържана от т.нар. „нравствена“ полиция за „неправилно поставен хиджаб“, и която не излезе от кома след нанесеният ѝ побой, възпламени общественото недоволство в страната. 

Иранските жени, подкрепени от множество мъже, решиха да започнат да правят това, за което бяха така яростно преследвани – да бъдат свободни.

Протестите в Иран не спират вече месеци наред въпреки бруталността, с която режимът на аятоласите се опитва да ги смаже. Жените там са твърдо решени да си върнат свободата и живота. В знак на неподчинение те горят своите хиджаби, отрязват косите си или ги оставят да бъдат свободно развявани от вятъра, танцуват, крещят, заснемат яростните атаки на полицията… Всяко едно от тези неща може да им коства живота.  Стотици са загинали до момента. Но протестите не спират.

Защото няма истински живот без свобода.

С този художествен проект Теодора Дончева – Теч цели именно да насочи вниманието към протестите в Иран и да изрази своята почит и подкрепа към хората там, които отстояват свободата си. Изложбата е разположена в Културен център G8 в рамките на фестивала Sofia MENAR и може да се види до 5 февруари.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *