В София през уикенда: 11-12 ноември

Скандинавски уикенд, защото скандинавците ги разбират уикендите

0 коментара Сподели:

Влизаме и се разтапяме в уикенда като бучка захар в горещ Earl Grеy – нищо не е по-хубаво от пет събития на топло, които ще ти сгреят хем душата, хем ума.

STATIONS – ИЗЛОЖБА НА КОНЦЕПТУАЛЕН МОДЕН ДИЗАЙН
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО (САМСИ), 10.00 – 18.00 ЧАСА

Има два начина да разбереш какво е "мултилокализъм". Първият е да ти кажем, че това е идентичността ти като сбор от опита и преживяванията, натрупани от интеракцията ти с хора и култури в различни точки на света; втората "дефиниция" обаче е в пъти по-вълнуваща – можеш да се отбиеш до САМСИ, където те чакат концептуална мода, инсталация и филм, които съвършено илюстрират понятието. Ако и за теб вкъщи е навсякъде и никъде, то десетки визуални стимули ще предизвикат концепцията ти за дом и ще те накарат да се позамислиш.

ВАПЦАРОВ. ПЕТ РАЗКАЗА ЗА ЕДИН РАЗСТРЕЛ
ПЕТЪК,  ДОМ НА КИНОТО, 17.00 ЧАСА

Режисьорът Костадин Бонев и сценаристът Ивайла Александрова разказват Вапцаровата история въздействащо, но без патос и мелодрама. „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ проследява как се стига до това поетът да бъде осъден на смърт и разстрелян още същия ден през лятото на 1942. Филмът е документален разказ за процеса срещу Никола Вапцаров и съпъстващите събития, случили се, за да възпрепятстват разклащането във вярата в една немислима за поставяне под съмнение тогава идеология.

ACT – ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ

Седмото издание на фестивала за свободен театър тръгва в събота под наслов "Временна реалност" и продължава до 17 ноември. Селекцията включва 8 български представления и 4 гостуващи такива. Докато откриването е музикално с „Остава“ и Jin Monic, то неделно (от 18.00) може да се отбиеш в САМСИ за "Тишинавтика" – интерактивно и сетивно преживяване на „Театър на сетивата София“ и „Институт за изследване на тишината” – концерт, в който всеки може да засвири или затихне в зависимост от ситуацията. Малко по-късно (от 20.00) в ДНК можеш да видиш френския спектакъл, който пресича движение с текст – Relative Collider.  Пълната програма на фестивала е тук (http://actfest.org) и си заслужава вниманието ти.

INSTAGRAM BRUNCH
НЕДЕЛЯ, SPAGHETTI KITCHEN & BAR, 11.00 – 17.00 ЧАСА

Всеки брънч е Instagram брънч, така както всяко авокадо е Instagram авокадо. Въпреки това нямаше как да не обърнем специално внимание на неделната случка в Spaghetti Kitchen. Всичко, което ще ти бъде сервирано, ще "плаче" за споделяне в социалните мрежи – от яйца по бенедиктински, през американски палачинки, до френски кроасани и цветни macaroons. Храната ще е за празен стомах, а ти имаш мисия – да не остава неотснето авокадо в района на Съдебната. Go! Go! Go!

ВЕЛИКОЛЕПНАТА НЕДЕЛЯ
НЕДЕЛЯ, GENERATOR, 12.00 – 19.00 ЧАСА

Скандинавска неделя се заформя в Generator, където ще бъде представена колекцията YPPERRLIG ("великолепен" на шведски, опитай да го кажеш на глас) на датската компания HAY за IKEA. Освен че ще можеш да видиш всички нейни елементи, ще има още: храни по скандинавски рецепти и напитки от Севера с ХлябиSoul, Drekka и 100 Beers; скандинавски автори от ИК Жанет 45, HYGGE и броеве на MD MAGAZINE плюс мода, растения и козметика от брандове, за които минимализмът е закон. "Целият свят в едно училище по дизайн" пък е филм, който ще може да видиш благодарение на фестивала "Северно сияние". Следи страницата на събитието за още участници и конкретната музикална програма и началния час на филма.

И докато сме на тема уикенд, ето защо е хубаво да го използваме подобаващо.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *