Какво слушаме, гледаме и четем за преминаване през януарската тъга

Виж нашия Топ 5 на книги, филми, музика и изкуство за справяне с емоционално трудния януари

0 коментара Сподели:

След бурните празненства около Коледа и Нова година и спиралата от емоции, която преживяхме покрай всички роднини, далечни братовчеди, бивши и настоящи гаджета, приятелки в нервни кризи, обикаляне за подаръци, препиване до границата на възможностите ни и какво ли още не, експертите казват, че януари е критичен месец.

Ние го наричаме просто „ахо-иху, а после тихо“, но психолозите му раздават смело доста по-професионални етикети

като глух месец, месец с изчерпан емоционален капацитет и месец, в който е възможно да сме податливи на негативни мисли и чувства. Каквото и да ни предстои през останалите няколко седмици обаче, ние знаем отлично перфектната рецепта против януарска тъга и тя се нарича изкуство. Правилната музика, филми и книги ни спасяват точно сега и понеже сме супер готини другарчета, ги споделяме с теб. Използвай ги смело – резултатът щастие дори без сняг е гарантиран.

Bobby Nsenga и r&b за душата

През януари искаме бавна и нежна музика, такава, която се топи като кафява захар в топлото ни капучино или се стича като мед по тананикащите ни устни. Искаме соул, r&b и всичко, което кара душата ни да се чувства уютно, свободно и да танцува в готин афро вайб. Наскоро открихме плейлистите на Bobby Nsenga и честно казано, сме мега зарибени. Това момче е страхотно, визиите му са супер, а подбора му на музика е точно по наш вкус. Слушай смело.

Стефан Данаилов по три

На 9 декември 2022 г. се навършиха 80 години от рождението на Мастъра, като тази годишнина беше отбелязана с мащабна програма от събития, сред които книги, филми и постановка. В Голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ се състоя и спектакълът „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

Заради всичко това, а и защото вярваме, че животът на Стефан е напълно вдъхновяващ, през януари си правим мини литературен маратон

и четем последните три книги за този любим наш повелител на дамите със страшни очи – „Романът на моя живот“ в съавторство с Георги Тошев, „Колко е лесно да бъдеш обичан“ на Александра Александрова с 25 истории от студентите на Ламбо и „Стефан Данаилов. Игра на живот“ отново от Георги Тошев. Обещаваме, че всяка страница си заслужава.

Кралят си отиде, да живее кралят! Пеле!

След като бяхме свидетели на най-скъпото Световно в историята и тоталния триумф на Меси в Катар, светът определено стана футбол в последните няколко месеца. За съжаление на 29 декември всички осъмнахме с новината, че най-известният и успешен футболист в историята, кралят и тоталният повелител на този велик спорт Пеле почина на 82-годишна възраст. Ето защо именно сега си припомняме филма „Пеле: Раждането на една легенда“ от 2016 г. История, която си заслужава да си пуснеш не само през януари.

Бг на рипийт!

През януари се наслаждаваме на това, че любимите ни бг артисти избухнаха толкова много през изминалата година, че сега можем само да берем плодовете или да слушаме на рипийт красивата им музика.

Белослава отбеляза 25 години на сцената, затова пускаме нейния винил „Улици“.

Любимият ни Евден Димитров, а.к.а EVDN ни изненада също със супер албум TENSION/RELEASE, а отделно се включи и в „Семейни ценности“ – ЕР-то на Trombobby X C-Mo и Единствените им Приятели, което също слушаме в екстаз. Нашите момичета и момчета на музикалната сцена наистина заслужават аплодисменти.

Винаги Матис, винаги Дега

Любимите ни художници са не един, но когато искаме позитивизъм, пролет през януари и цветове, които да разтапят душата ни, задължително избираме La fenêtre ouverte à Collioure на Анри Матис и балерините на Дега.

Няма по-ефирни, съзидателни, красиви, нежни, романтични и живи изображения от тези.

Дега рисува балерините си сякаш в полет, а отвореният прозорец на Матис е изпълнен с любимите ни краски и толкова от онова поразително млечнорозово. Януари, може да продължаваш, готови сме да преминем през тъгата ти с арсенала си от най-хубави неща!

За още от същото – виж Защо депресията винаги се обажда в края на януари?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *