Заслужавахме \“Възвишение\“

Най-силният старт на българско заглавие за последните седем години

0 коментара Сподели:

Гледахте ли вече най-гледания филм за изминалия уикенд в България? За „Възвишение“ става дума. Ако все още не сте, резервирайте си места навреме,  защото билетите свършват за минути в големите кина в столицата. По официални данни на ИА „Национален филмов център“ филмът по романа на Милен Русков се нарежда на първо място в боксофис класацията за периода 10 – 12 ноември.

Това е вторият най-силен дебют в най-новата история на българското кино, като официалната статистика се води от 1989 година насам.

От петък до неделя близо 30 000 зрители са предпочели да гледат дългоочакваното филмово заглавие, разказващо за събитията преди и след Арабаконашкия обир през погледа на двама полуреволюционери-полуразбойници – Гичо и Асенчо.

В последните три дни социалните мрежи преливат от коментари на филма, определяйки го като „най-добрия филм за последните 27 години“; „филм, който трябва да се гледа от всеки българин“; „филм без компромиси и на световно ниво“. Рекордно висок е и процентът на одобрение към „Възвишение“ – над 90% от запитаните споделят, че харесват филма и биха го препоръчали на познат.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. до сега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature). Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

“За мен и моя екип това е изключително приятна новина и признание за труда ни в последните 3 години и половина“, сподели продуцентът на филма Иван Дойков. „Другата добра новина според мен е, че в салоните видяхме много млади хора, което ни провокира да предложим специална отстъпка за ученици, от която могат да се възползват групи от 15 младежи и/или цели класове от училищата в цяла България. Кампанията получи и подкрепата на Министерството на образованието, а повече информация ученици и учители могат да намерят на www.vuzvishenie.bg“, допълни той.

Заслужавахме „Възвишение“. Подарете си го и вие – филмът е по кината в цяла България.

Ако се интересуваш от пътешествия, ето нещо интересно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *