Ново място в София: SO ferments

Представяме ти чисто нов умами рай, който е специализиран в работата с ферменти

0 коментара Сподели:

Понякога забравяме, че тайната на отличната храна се крие в отличните съставки.

Мисо пасти, сосове и различни други ферментирали магии, всъщност са душата на всяко едно ястие. Казваме го неслучайно, защото когато на кулинарната карта на любимата ни София се появи нова локация, която ни предлага невероятни продукти, страхотна концепция и интериор, който пленява, ние задължително сме на първа линия, за да ти я покажем. Когато говорим за изключително познаване на процесите в готвенето и висш пилотаж при съчетаването на съставки и тяхното „изчакване“, за да се превърнат в съвършен умами вкус, тогава вече наостряме уши и сетива. Както знаеш – сладко, солено, кисело и горчиво са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Установено е обаче, че те разпознават още един вкус – Умами. Така го нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на двадесети век в Япония.

И така …. с радост прекрачваме прага на SO ferments – тук наистина знаят какво означава ферментация, претворена в умами. Създателите са специализирани в работата с няколко благородни плесени, както и други видове ферментации. В SO ferments ще откриеш малки партиди Соев сос, Лещен сос, Смилян сос, Тамари, Шио Коджи, Мисо, Бредсо, Смилянсо и други специални ферментирали продукти.

Целта на тези майстори на фермента е да направят уникални и полезни продукти,

които помагат на домашните и професионалните готвачи да създават запомнящи се ястия. Подсказваме ти, че всяка партида е ръчно изработена, като екипът тук безкомпромисно следва традиционните техники на ферментация, за да постигнат дълбоки и комплексни вкусове.

Ние сме верни фенове на всичките им продукти, като те съветваме да не пропускаш Смилян соса, както и видовете мисо пасти. Опитай всичко, както и невероятните им лактоферментации – Жълт морков с риган, Лактоферментирало бяло зеле с шафран, бахар и дафинов лист, Лактоферментирало червено зеле, Лактоферментирало червено цвекло с кориандър семена, Лактоферментирала целина с кимион семена, Лактоферментирало бяло зеле с жълт морков, смокинови листа и куркума и какво ли още не.

За да се влюбиш още повече в тях, само споменаваме, че тук са привърженици на идеята за нулеви отпадъци

и също така имат за цел да работят с български продукти. Всички техни предложения са без добавени подобрители на вкуса и консерванти!

За финал ти напомняме, че съвсем скоро създателят на SO ferments Антон Васев заедно с Влади Пенов (Executive chef в Cosmos) гостуваха на ресторант Trigo (Испания), отличен с една звезда Michelin. Разказваме ти това, защото гастро душите ни ликуват и не можем да ти опишем от колко време се надяваме нещо такова да се случи по нашите земи. Не пропускай SO ferments, защото безспорно са SO delicious!

ул. „Лавеле“ 21
088 411 5787

За още от същото – виж Ново място в София: Ribs & Sticks

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *