Дневникът на едно дебело момиче

Сун Дзъ* в битката с килограмите или бойни стратегии за извечната борба

0 коментара Сподели:

Думата „дебела” е като звучен шамар в полупразна стая – отекването му се чува ясно и отчетливо. Обаче като седнем на искрен разговор със себе си, евфемизмите никак не помагат. В моята представа, подхранвана от спомена, аз още съм момичето, след което се обръщат по улицата. Но снимковият материал сочи друго. Битката с килограмите, или каквото там стои зад желанието за прекомерно ядене, е ежедневна. Апропо, доста жестока. Иска се силата, дисциплината и желязната воля на воин, за да поддържаш решимостта си всеки ден. Ако днес победиш, не е сигурно, че утре нещо няма да те ядоса, разстрои, нарани, доскучае и в крайна сметка доведе до там, че да си му хапнеш едно хубаво. За съжаление лошите навици се завръщат скорострелно и изличават месеци усилена работа и проява на воля. Ако това помага – тая битка ежедневно я водят хиляди хора. Зависимостите са различни според личните предпочитания – алкохол, дрога, секс, фанатична религиозност. Храната е най-достъпна. Да се утешиш с нея е най-лесно.

„Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупаки ще търпиш поражение във всяка една битка” – казва Сун Дзъ в „Изкуството на войната”.

В борбата с килограмите трябва много добре да си изясниш в пределно искрен диалог със себе си кое те кара да прекаляваш с храната. И нека не я демонизираме. Храната е лечител, но както пише в немалко литература по темата – приемът й, докато си тъжен, ядосан, афектиран, я превръща в истинска отрова. Значи, нужно е да хванеш причината за прекаляването и да намериш твоята истинска и непоколебима мотивация да се справиш с проблема. Като за всяко нещо, за успеха е нужно да го искаш истински.

Никога не съм ползвала модерните към даден момент диети. Не вярвам в „пенкилери”. Вярвам, че човек трябва да намери формулата, която е строго приложима към него, уравнението, което ще го доведе до състояние на сила, проява на воля, добро самочувствие и привлекателен външен вид. В различни моменти съм ползвала различни подходи. Всеки път съм си ги измисляла сама, така че да работят за мен. Много пъти съм шествала победоносно.

Много пъти волята ми и липсата на последователност са ме предавали и съм била силно разочарована от самата себе си.

Подходи и методи:

Глад. Да заявя изрично, че не подкрепям глада. Пречистването за няколко дни – да. Прекрасно е да усетиш как организмът се освобождава от отровите и от наслагванията на модерните „лесни и бързи” храни. Има подходящи дни за такъв тип детоксикация и подходящи режими – като например този на Петър Дънов. Предписаният от него режим дава достатъчно енергия и сила, няма чувство на глад. Единственият проблем е, че няколкото неща, които можеш да хапваш, омръзват скоро, но ако се справиш с този каприз, другото е екстра.

Писане. Да, именно писане! Паисиевохилендарско описание на всичко, което ядеш. Защо? Когато хапваш неща мимоходом, оттук-оттам, „честичко, но по малкичко (уж)”, всъщност не си даваш ясна представа за погълнатите количества. Струва ти се малко, че си нагънал един кроасан, докато пишеш доклад, после хоп – три бонбона, защото колежката Иванова имала внуче, половин руло „Стефани“, което се мъдри в една чиния, и ти така, не за друго ами за да освободиш пространство… Ако записваш в една тетрадка всички тия неща, ще се изумиш всъщност за какви количества става въпрос, които са минали като незабелязан трафикант и разумът хич даже не ги е отчел. После се питаш защо.

Рационализиране. Психологически метод, но в крайна сметка отвъд лакомията (присъща на някои от нас) причините за прекаляване с храната са си психологически. Ерго, методите за противодействие трябва да са от същия арсенал. Като изключиш нарочно разума, този верен пазач на положението, и се насочиш към втората шоколадова торта за деня, редно е да се попиташ: „Аз наистина ли имам нужда от това?”. В крайна сметка не съм гладна, вече съм си задоволила глада за сладко, това, че ще изям още едно парче, не ми помага. Ще ми реши ли проблема в службата? Не. Ще ми помогне ли Пешо най-сетне да ме забележи? Определено не. Мога да си го спестя тогава.

Ах, този спорт! Мда, спортът определено не е моето нещо. Като се изключи тенисът на корт, ама трябва да имаш екип, ракета, треньор, партньор и прочие извинения. Не харесвам фитнесите. Моята формула са дълги, продължителни и напоителни с впечатления разходки. Нито плащаш за тях, нито ти трябва специално снаряжение. Даже ако си ядосан, докато се разхождаш, най-много да ти мине. Зимният сезон е малко ограничаващ в това отношение, но идеята е „Залудо се движи, залудо не стой”.

Значи, ако можеш да изгладиш една планина дрехи и да преподредиш гардероба, по-добре го направи, отколкото да се вмъкнеш под топлия юрган с кутия бисквитки (какво пък, пълнозърнести с четворен черен шоколад!).

Светила. Има много народ – диетолози, психолози и обикновени жени, които са писали сума материал по темата за проблема с килограмите. Обяснили са добре базисни неща – психологически, медицински и прочие. Четеш, четеш и откриваш себе си в написаното. Стават ти ясни много неща. Защо ядеш, как ядеш. Прочетеното подобрява връзката ти със себе си. Аз например много се забавлявах да слушам по радиото Ипократис Пападимитракос – един такъв слънчев и забавен човечец, обяснява просто и ясно психологията на проблема и как да се справим в контекста на ежедневието. Няма значение, харесай си някой, който говори на „твоя език”.

Извод и стратегия на действие. След много увъртане и клинчене, след множество цинични сравнения между мен и плюс сайз модели с цел увеличаване на периода за увъртане и клинчене – в крайна сметка реших. Наистина го искам. Отворих един нов бележник и почнах да пиша, да говоря със себе си искрено. Да „екстернализирам”, както авторитетно биха се изразили психолозите – колко силна е мотивацията ми, защо ям, какво ме потиска, как ще подходя, как ще се наградя при добри резултати, откъде ще намеря сила и мотивация при колебание (което се очаква). Полагам нов период в живота си. Искам да вляза в него със самочувствието на волева и привлекателна жена. Пожелах си успех и държа бележника близо – той е моето свидетелство, черно на бяло, и няма да ми позволи да се отклоня.

Ако искаш да разгледаш някои готини модни предложение, влез тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *