Неделна киновечер: elevated horror за ценители

10 филма, които внасят смисъл сред страха

0 коментара Сподели:

Каква е тази странна птица „elevated horror“?

Терминът стана популярен напоследък покрай продуцентското студио за независимо кино A24 и с пионерите на модерния хорър Ари Астер и Робърт Егърс. Oбщо взето означава филми на ужасите с психологически, политически и социални аспекти, които надскачат общоприетия стереотип за жанра.

Виж и тези 24 филма, продуцирани от A24

Elevated horror киното комбинира артхаус с класически хорър, а

страховитите образи, които виждаме на екрана, се явяват по-скоро като метафора за вътрешното душевно състояние на героите.

Въпреки че едва наскоро се заговори за този конкретен стил, примери за влиятелни заглавия откриваме още в началото на миналия век (Nosferatu, The Bride of Frankenstein, Eyes Without a Face и т.н.)

Сега ти предлагаме 10 филма, които да те въведат в elevated horror поджанра и които да направят хелоуинската ти киновечер малко по-специална. Тук е съновидението на Ари Астер Midsommar (който по нашето скромно мнение надскача предходната му лента Hereditary); черно-белият шедьовър с Робърт Патинсън и Уилям Дефо The Lighthouse; недооцененият The Empty Man от Дейвид Прайър; красивото и стилно неоново произведение на изкуството от Николас Рефн The Neon Demon, което направо ще те накара да си изядеш очите от кеф; чисто новият X и неговата предистория Pearl; мета класиката на Джон Карпентър In the Mouth of Madness; новият филм на Алекс Гарланд (познат от Annihilation) Men; изкривяващият психиката Saint Maude (внимавай за jumpscare-а на финала!); двете версии на Suspiria и библейската епопея на Дарън Аронофски Mother!

Няма как да минем и без подгласници: Raw от Жулия Дюкурно, It Follows от Дейвид Робърт Мичъл, Under the Skin от Джонатан Глейзър, Audition от Такаши Миике, Videodrome от Дейвид Кроненберг и The VVitch от Робърт Егърс. С нетърпение чакаме и да се докопаме до Barbarian от Зак Крегър, за който чуваме само добри неща.

Ето и малка дегустация:

Midsommar

The Lighthouse

The Empty Man

The Neon Demon

X

In the Mouth of Madness

Men

Saint Maude

Suspiria

Mother!

3 роли на Еван Питърс, които да си пуснеш преди Monster: The Jeffrey Dahmer Story

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *