Дружелюбни ли са миризливките?

Какви са паралелите между крал Артур и миризливките и не започва ли да намирисва съвсем цялата тази работа още от самото начало?

0 коментара Сподели:

Не знам дали ви е направило впечатление, но живеем в страната на безкрайните избори и безкрайните ремонти.

Всеки иска промяна и развитие, но колко са действителните конструктивни идеи, които ви накараха да се замислите през последните седмици? Точно по тази причина ми стана много мило на душата, когато народният любимец Митко Павлов използва Фейсбук профила си, за да предложи решение за излизане от кризата:

„Само тоз, който обясни
защо има толко миризливки навсякъде от месец и нещо,
има право да управлява тая държава.“

stink bug

Не можех да остана равнодушен към думите на своя идол. Естествено, снобът в мен веднага видя приликите между настоящата политическа криза в България и някогашната в средновековна Англия, когато достоен да управлява е бил само този, който успее да издърпа легендарния меч Екскалибур. Миризливките ли са българският Екскалибур? Редно ли е, след като се намери достоен кандидат, миризливките бъдат изобразени върху герба ни на мястото на лъвовете? Какви са паралелите между крал Артур и миризливките и не започва ли да намирисва съвсем цялата тази работа още от самото начало, ще оставя да анализира вторият ми любим човек  – Ивайло „Нойзи“ Цветков. Сигурен съм, че Хегел има отношение по темата.

Не бе изминала и седмица от призива на Митков Павлов, когато се случи чудо!

Ако случайно познаваш Митаната лично, то бързо го уведоми, че имаме участник, познал точната сума! Той е, неговото име е доц. д-р Николай Симов от Националния природонаучен музей – БАН. В едно от последните си интервюта преди, всички се надяваме, да си поеме отговорността и да изведе страната на правилния път, той смело заявява, че от всички миризливки в България едва 90% са смъртоносни за човека, тъй че шансът точно вие да попаднете на такава е сравнително малък…

Шегувам се, разбира се, че друго е казал. Бързам да успокоя аудиторията и да ѝ предам автентичните думи на доц. Симов. Според него: „Макар че ги срещаме често в дома си, миризливките не са опасни. Това са насекоми, които дори не се опитват да търсят контакт с човека“. Целта на дейността на доц. Симов в музея е да предаде по-достъпно познанието за насекомите, за да може тези животинки да не бъдат свързвани с общото възприятие за нещо, което е неприятно и трябва да бъде смачкано или убито. „Защото изчезнат ли насекомите, човечеството не би оцеляло повече от три до пет години максимум“, категоричен е той. Симов добавя също:

„Впечатлението на хората за нашествие от насекомите миризливки се дължи на застудяването на времето – период, в който те търсят убежище за зимуване и влизат в домовете“.

Или казано с други думи, на тях също не им е особено приятно, че се налага да контактуват точно с нас, и го правят по принуда и само и единствено, за да оцелеят. Ако трябва да съм честен, можеше да кажат и едно „благодаря“ тия миризливки, но явно силата им е в миризмата, а не в обноските. Разочарован съм от факта, че няма какво да си кажем с миризливките, а така ми се щеше да си поговоря с някой за Кундера и Стефан Цанев. Не ми се ще да се стига дотам, но може и да ми се наложи да си хвана гадже. В противен случай ще трябва да почакам до следващото нашествие на насекоми и да разчитам, че ще са по-дружелюбни от миризливките.

За още слова от Андрю – Площад Славейков for dummies

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *