Пет неща, които не знаеш за тази изумителна Исландия

Сурова, дива и красива – страна на контрасти. Страна, която кара сетивата ти да се вълнуват

0 коментара Сподели:

Пътуваме постоянно, пътуваме дори когато не пътуваме. В мислите си, в мечтите си, с дестинациите, които разглеждаме, с билетите, които запазваме, с багажа, който опаковаме, с питиетата, които ни носят вкуса на любимо място.

Пътуването е начин на живот, а истинският пътешественик няма нищо общо със стандартния турист.

Ето защо ти разказваме за страна, която определено е за отдадени пътешественици, една от любимите ни – Исландия. Исландия не е място, което просто да посетиш, тя е изживяване – далечно, диво, магично. Цветовете тук омагьосват, въздухът пленява, а контрастите са толкова ярки, че ги запомняме завинаги. Тази страна крие толкова тайни, че едва ли „ще я научим“ напълно, но в следващите редове ти подсказваме за пет неща, които може би не знаеш за земята на огън и лед с няколко елфи за разкош.

Мирна и зелена

Въпреки че е наречена „ледена земя“, истината е, че Исландия е поразително зелена и това е един от интересните факти за северния остров. Кристалночистите езера, гейзерите, вулканите, зелените долини, заснежените планини – всичко това ни кара да се влюбим от пръв поглед в тази невероятна природа, която тук изобилства от красиви гледки и поразително чисти места, недокосвани от човешка ръка.

Най-добрият начин да разгледаш Исландия е да наемеш кола и да тръгнеш по Околовръстното шосе,

което минава по периферията на острова и е с дължина около 1300 километра. Когато пътуваш, задължително посети Синята лагуна – небесносиня вода с температура 38 градуса. В лагуната има над 6 милиона литра термална вода, която се обновява на всеки 40 часа. Всъщност цяла Исландия се отоплява от геотермални води и ползва възобновяеми енергийни източници. Другият интересен факт е, че страната няма армия, всъщност трудно би имала при население едва 350 000 души. Забавното е, че овцете в Исландия са два пъти повече от хората и са също толкова дружелюбни колкото самите исландци.

Елфите – официално признати

Мислиш си, че у нас сме твърде суеверни, но знаеш ли, че 80% от исландците вярват в елфи, затова не е чудно, че в страната съществува специална служба за защита на елфите. Те са смятани за мирни същества, които обитават света заедно с хората и се занимават със същите ежедневни занимания, включително риболов, селско стопанство, отглеждане на семейства и – ако се съди по легендите – спасяване на човечеството, което иначе би загинало без тяхната намеса. Елфите са част не само от митологията на исландците, а и от тяхното ежедневие.

Правителството строи пътища, които заобикалят земи и скали, където се смята, че обитават елфи, джуджета, гноми и други легендарни създания.

Ако пък посетиш най-северната столица в света – Рейкявик, можеш спокойно да се запишеш на елфическо училище. То се нарича Icelandic Elf School, а директорът му Магнус Скарфетинсон твърди, че е интервюирал над 900 исландци, които са виждали елфи. Можеш също да откриеш малки къщички на елфи из цяла Исландия, които да ти напомнят за тяхното присъствие.

Вече можеш да опиташ автентичния исландски вкус и у нас

Ако искаме да усетим истинския исландски вкус, можем да го направим и у нас, защото впечатляващата и многократно награждавана исландска водка Reyka вече е в България. Водка Reyka е изобретателна и различна като земята, която я вдъхновява. Тя е създадена в Боргарнес – малко село, пълно с история от времето на викингите, и е ръчно произведена в ценни, малки партиди в първата дестилерия за водка в Исландия. Родена в земя на огън и лед, Reyka се възползва максимално от ресурсите на Исландия – използва вода, извираща от близкия гейзер, и вулканични скали като естествена филтърна система. Освен това самата дестилерия черпи геотермална енергия от близките горещи минерални извори.

Това дава на всяка капка Reyka мек вкус и кадифен финал.

Ръчно произведена, една малка партида от 1000 литра водка Reyka отнема около 6 часа и използва един от единствените Картър-Хед казани в света – единствения, в който се прави водка. След това този ценен алкохол се анализира от мастър дестилатор, за да се гарантира най-високото възможно качество на всяка  бутилка. Reyka дебютира в Исландия през 2005 г., като досега вкусът ѝ си е спечелил изключителна световна репутация. Отличителният вкус на Reyka се дължи на пет основни елемента – чистия вкус на исландска гейзерна вода, Картър-Хед казана за малки партиди, филтрация през вулканични скали, геотермалната енергия и чистия исландски въздух. Ароматът ѝ се отличава с нотки на свежо анасоново семе с мека ванилия, лека пикантност и зърнена основа. Водка, която ни шепти – Исландия!

Кръстникът на горещите фонтани

Къде другаде ако не в Исландия да се намира гейзерът с наименование Geysir, който е „кръстник“ на общото понятие за тези горещи фонтани. Той вече не изригва, но можеш да видиш близкия Strokkur. Красивите водопади, ледниците и обичайните исландски къщички с покриви от треви и мъх са интересна гледка за чужденците, които пътешестват из територията на Исландия, но обърни внимание на горещите фонтани. Тук те са в изобилие и са впечатляващи както с красивите гледки, които формират, така и с интересните си характеристики, които за любопитните и запознатите ще представляват любопитна атракция.

Плуване между тектонски плочи

Исландия е единственото място в света, на което можеш да плуваш между две тектонски плочи. Цепнатината Силфра е единственото място в света, на което можеш да направиш това, защото това е пукнатина между континентите, образувана поради разкъсването на плочите. Някои от отворите между тях са толкова тесни, че можеш да докоснеш с ръце северноамериканския и евразийския континент едновременно.

Преживяване, което обезателно си заслужава!

Подсказваме, че невероятната водка Reyka можеш да опиташ точно на 1 септември на бляскавата церемония по връчването на първите Go Guide Seaside Awards в Cache Yacht Bar. Традиционно събираме представители на целия бранш и номинираните заведения, а тази година каним и теб, за да те въвлечем в магията на събитието. Подготвили сме ти супер лайф на Белослава и танци под съпровода на Деси Андонова (Desy & The Shining Stockings). Началото е в 22:00 ч., а входът за цялото събитие – церемония, концерт на Белослава, парти с Desy, е свободен!

Още за наградите – виж Категориите, в които отличаваме най-добрите заведения в първите Go Seaside Awards

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *