От четки и платна до дигитални обиколки и NFT-та

„Не е важно откъде вземаш нещо – важно е докъде го докарваш.“ Жан-Люк Годар

0 коментара Сподели:
Samsung the frame

Както Соломон толкова уместно казва, няма нищо ново под слънцето. Най-добрите артисти, творци във всеки аспект на живота осъзнават, че тяхното най-оригинално изкуство идва от умишлено заимстване на добри идеи от други и адаптирането им по уникален начин, за да служи на конкретната им цел. През последните години със скорострелния напредък в технологиите се промени и начинът, по който потребяваме изкуството.

Готов ли си за кратка ретроспекция?

Връщаме се за кратко назад – до времето, в което художниците са сядали на нагорещените стълби на Монмартр и са чакали случаен минувач, който да осигури препитанието им за седмицата. Историческите периоди, в които фотографията все още е била далечен мираж, а дворцовите „снимачи“ са високоплатени портретисти, раждат някои от най-великолепните произведения на изкуството като картините на Франсиско Хосе де Гоя и Таки Катей. С времето се появяват печатни машини, а развитието на индустрията, главно в Европа и Япония, прави възможно създаването едни от най-интересните техники на работа, устояли на времето и до днес. С изобретяването на фотографията и умението ни да подчиняваме светлината, за да получим изображение, правим голяма крачка напред. Кинематографията и компютърните визуални преживявания дават възможност на артистите да излязат от всичко познато до този момент и да разгърнат свят от възможности, който през последните години тупти сякаш със свой пулс и расте по-бързо от когато и да е.

Всичко, сложено в рамка, се превръща в изкуство

Днес границите на това, което наричаме изкуство, се разливат по повърхността на водата като кръгчетата, които се образуват от хвърлено камъче. С развитието на технологиите и появата на дигиталния свят такъв, какъвто го познаваме в момента, всеки може да се превърне в творец, стига да се възползва от богатството на времето. А какво всъщност е изкуството и как дефинираме конвенционалното и неконвенционалното такова? Ресурсите по темата в интернет нямат край, а субективността поляризира масите. Няма да те караме да избираш страна, но маркираме най-важните иновации в света, които свързват изкуството с бизнеса и обратно:

Дигитални разходки из някои от най-известните музеи в света

Преди около две години станахме свидетели на нещо грандиозно… Онези величествени сгради, пазещи паметта. Затварянето на света означаваше, че онлайн галериите са единственият ни досег до това изкуство, успяхме да избягаме от тълпите, имахме възможност с часове да се вглеждаме отблизо в детайлите на Мона Лиза, работното време не свършваше и преживяването бе напълно безплатно. Вглеждането във вечността изведнъж се оказа възможно!

Материалите се променят

Все по-голямо приложение в изкуствата намират рециклирани материали и способи, далеч от четка, платно, боя. Новото изкуство може да бъде създадено или предадено с помощта на технологиите. Тук говорим за дигитално, интерактивно или виртуално изкуство, както и за произведения на изкуството, направени с помощта на роботиката, видеоигри, биотехнологии, 3D печат и компютърна анимация.

Добавена реалност

В последните години се убедихме, че изкуството не би могло да стои на дистанция от развитието на новите технологии. Съмнявам се, че преди 50 години някой си е представял как всеки може да се превърне в част от любимо произведение на изкуството. Колаборацията на Peterson Automotive Museum и Microsoft от 2017 беше един от първите примери за необятния свят, който ни очаква в тази посока.

Petersen Automotive Museum, Microsoft

Благодарение на VR очилата Microsoft HoloLens посетителите имаха възможността да съпоставят Ford GT40 със съвременния 2017 Ford GT – преживяване, засилено от съраунд звука и откриващите се пред тях компоненти в автомобилите.

NFT

Така наречените „незаменими“ токени превзеха света. Всичко дигитално може да бъде NFT – рисунка, музика, част от мозъка ни, свален и превърнат в AI. Какво значи това обаче? Например един биткойн е заменим – търгуваш и заменяш един за друг, но накрая имаш точно същото нещо в притежание, дори и стойността му да се промени. Единствената по рода си колекционерска карта на Pokemon обаче не е заменяема. Ако я размениш за друга, ще имаш нещо съвсем различно. Разговорите покрай NFT отвориха очите ни за възможността да използваме технологии, за да продаваме дигитално изкуство, а обозримото бъдеще на арт колекционерите ще изглежда доста по-различно.

Технологиите ни дадоха способността да присъстваме на събития, случващи се на края на света, да опознаем галерии, до които не успявахме да стигнем, да започнем да създаваме, без да сме докосвали четка и молив.

Развитието нa обграждащия ни свят след 10 години вероятно ще ни изумява още повече, но и днешните ни успехи не са за подценяване. Чрез  този подем ежедневието ни може да се превърне в празник на цветовете и красотата.

И като казахме ежедневие, най-лесният начин да добавим още щипка изкуство в него е чрез технологиите, навлезли изцяло в дихателната система на обикновения живот. Запознаваме те с най-новия модел в лайфстайл портфолиото от телевизионната дивизия на Samsung – The Frame 2022. Това е единственият телевизор, който искаш да гледаш, докато е изключен. В Art Mode той елегантно показва твоята лична колекция от изкуство по начин, който отговаря на стила ти и подобрява пространството.

The Frame 2022 предлага впечатляващо аудио-визуално изживяване, независимо от съдържанието.

Той комбинира 4К QLED качеството на картината и реалистичен 3D звук с дизайн на рамка за картина.

С любезното съдействие на Art Mode и Art Store става част от личната ти колекция и пасва на всеки интериор – в дома ти влиза цяла дигитална галерия. Дигиталното платно ти дава възможност да изложиш над 1600 произведения на изкуството от световни музеи и галерии или свои собствени снимки. Без значение дали си фен на Рубенс, Моне и Сезан или на Анди Уорхол и Деймиън Хърст, Art Store дава достъп до дигитализирани изображения на някои от най-забележителните произведения от многобройни световни галерии и музеи.  

Благодарение на технологията Matte Display пък се наслаждаваш пълноценно на съдържанието на екрана без отблясъци и отражения. Нещо повече – от Samsung са предвидили богат избор от рамки, за да можеш да персонализираш телевизора спрямо личните си предпочитания, а начините за инсталация също зависят изцяло от организацията на пространството, в което ще го поставиш – плътно до стената като картина, на статив триножник за по-разчупен ефект или на елегантна стойка за луксозен привкус.

Съвместно с иновациите в технологията Samsung стартира и страхотни проекти! С Out of The Frame имаме възможността да излезем извън рамките на представите си за това, как художествени произведения достигат до сетивата на ценителите – творбите на художника Павел Митков оживяват на екраните на новото поколение телевизори Samsung The Frame 2022. Можеш да ги разгледаш и на ул. Съборна 7 в София, в галерия „Митков“, където на шест високотехнологични „платна“ модел The Frame 2022 с размери от 43 до 75 инча творчеството му заблестява. Свидетели сме на симбиоза между изкуство и технологии от най-висок клас – глобална тенденция, локалното измерение на която е именно партньорството с първия български художник, част от селекцията в Аrt Store, до която достъп имат притежатели на The Frame от целия свят.

The Frame добавя един важен елемент към бизнес ландшафта и още една възможност артистите да представят творбите си по света. Потребителите пък само с един клик обогатяват интериора си.

Art Store е за изобразителното изкуство това, което са стрийминг платформите за киното!

Избирайки The Frame, всеки получава не само телевизор, а възможност да пресъздаде стила си, да обогати интериора си и да получи най-доброто дигитално съдържание от галерии и музеи по цял цвят.

До 30.09.2022 г. във физическите обекти на „Техномаркет“ и „Технополис“ потребителите, които закупят телевизор от гамата The Frame, получават три месеца безплатен достъп до Art Store (при откриване на абонамент за една година), две тениски от лимитираната серия с картини на Павел Митков от Art Store и безплатна магнитна рамка по избор. Промоцията важи за всички телевизори The Frame с изключение на 32“ размер.

Go Guide акостира на морето за Go Seaside Awards 2022

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *