Кино под звездите с Кинематограф

Три вечери, които да запазиш за страхотни късометражни филми

0 коментара Сподели:
Кинематограф

Вечерите през август са нажежени от слънцето, споделени с приятели и най-хубави, когато са под открито небе.

И тази година приятелите ни от Кинематограф ни дават възможност да се насладим на страхотната им селекция от филми. Този сезон бележи осезаемо по-голям интерес към лятното кино и събитията им из България стават все повече. Поляните се изпъстрят с хора, оценяващи киното като изкуство, а избраните ленти звучат доста интересно.  Локацията е паркът в Студентски град, а във фокуса на прожекторите ще бъдат страхотни творби. Всички тези цветни изживявания  дават възможност да се насладиш на късото кино и то като си припомниш времето, в което всички бяхме бедни студенти.

До края на сезона са организирани още три вечери с невероятни примери от българското и международно късо кино,

организирани около символиката на различни цветове. Това, което ни очаква, е посветено на три цвята – синьо, червено и тъмносиньо.

Кадър от „Майка“ (2018)
Кадър от „Майка“ (2018)

На 25-ти август ще имаме възможността да гледаме синята селекция.

Синьото е цветът на мечтите, небето и интелекта.  От Кинематограф предупреждават, че за тази програма ще ви трябва много хладнокръвие! Акценти сред заглавията ще са българските „Майка“ на Ивайло Минов и „Сантяго“ на Андрей Кулев„, а в знак на подкрепа на Украйна ще се излъчат и два филма на военна тематика.

За 28-ми август филмите ще се завъртят около червеното.

Това е цветът на агресията, силата, бунта, гнева и страстта, един противоречив, но устремен, неудържим и може би твърде летен цвят. Централните заглавия през тази вечер ще са „Заедно без теб“ на Димитрис Георгиев, „Антракт“ на Мартин Динков, „На червено“ на Тома Вашаров и „Ботев е идиот“ на Деян Барарев. Подгответе се за много смях, но и провокативни, дълбоки емоции.

Кадър от „Сантяго“ (2021)
Кадър от „Сантяго“ (2021)

Последната вечер, 4-ти септември, от лятното кино в парк Студентски е запазена за тъмносиньото.

Един нюанс, който се асоциира с духовното, несъзнаваното, с дълбоките (и понякога ледени) води, не само на световния океан, но и на човешката психика. Акценти тук ще са българските „Аз, човекът“ от 2021г. със специалното участие на Китодар Тодоров и „“ от 2022г. Включени са още филми от Португалия, Швейцария, Франция и Нова Зеландия.

Лятното кино се осъществява с подкрепата на Район Студентски и Столична община, както и е част от мрежата на ЮНЕСКО „София – град на киното“. Партньори са VremetioDnes.bg, Zoya.bg, SONY и 7Arts.bg.

Следете пълната програма на този линк

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *