Три социално ангажирани албума, които трябва да слушаш

0 коментара Сподели:
3 социално ангажирани албума

Живеем във време, в което всичко се променя бързо

и без да разберем можем да попаднем в поредната заешка дупка. Изкуството винаги е било и ще бъде водеща част от всяка една промяна, без значение дали в негативен или позитивен аспект. Музиката, в частност, е най-бързият начин да се популяризира една идея, да се отвори диалог в обществото за теми, които са смятани за табу или да го изтласка в други, неконвенционални посоки.

Тези три албума правят именно това, карат всички слушатели да спрат и да зададат въпрос. Защото изкуството съществува с една цел – да провокира въпроси.

Mashrou’ Leila – Raasuk

Машру Лейла (Проектът на Лейла) е ливанска инди рок банда, формирана през 2008 в Бейрут. Още с първия албум вдигат голям шум в Ливан, защото музиката им критикува общността, сексуалните табута и политиката. ‘Raasuk’, издаден през 2013, съдържа песни като Lil Watan (За родината), която изразява със сатира силната пропаганда в ливанското общество, която води до разруха и деградация. Една реалност, почти иденична на тази в България.

Savages – Adore Life

Женската пост-пънк банда, която силно напомня Joy Division, Siouxsie & the Banshees и PJ Harvey, дебютира през 2012 с първи сингъл “Husbands”, за да разтърси  лондонската ъндърграунд сцена с присъствие и послание. “Adore Life” е вик, който превръща всяка стена в стъкло, за да я пръсне на парчета. Джени Бет (фронт дамата) го определя като болест; бих добавила и думата любов, но не онази от представите ни, а една по-агресивна, алчна, сексуално флуидна, ревнива, заплашваща и най-вече – жива.

Arcade Fire – We

Този албум е едно от най-хубавите неща, случили се на музикалната сцена тази година. В изкуството си Arcade Fire винаги ангажират с важни теми: We Exist – LGBTQ+, My Body is a Cage – хора в неравностойно положение и целият албум WE – заглавието говори само за себе си. Всичко започва с Age of Anxiety (две части), а музиката е такава, че те кара да задаваш важни въпроси за света около теб, танцувайки.

За още от същото – виж Три български албума, които непременно трябва да слушаш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *