Три български албума, които непременно трябва да слушаш

0 коментара Сподели:
3 bg albums

Българската музикална ъндърграунд сцена е като дама с труден характер.

Връзката ми с нея е токсична и положението е love-hate relationship. Мога да я опиша с много думи, но със сигурност няма да присъстват описания като скучна, демоде или банална. Тя промени живота ми и се надявам, аз нейният. Затова избрах 3 албума, които да покажат какви съкровища крие в себе си. Началната ни точка започва с инди-фолк дървена лодка, минаваме за малко през псайк рок остров и накрая акостираме на електро пристанище.

Всички тези места лесно могат да останат незабелязани, но често се оказват най-красиви.

Ilko Birov – Happy

Най-бързият начин да прекосиш океана в посока „Новата Земя“ е с музикалната дървена лодка на Илко Биров. В случая се качвам с него и вибрирам на акустични вълни още с първите ноти на “I’ll Bе”, някъде посредата задавам въпроса ”Who Can Love” и накрая завършвам с “Happy”. Неговите текстове носят удобна тъга със скрита усмивка. “Happy” определено е един от българските албуми, които не трябва да пропускаш.

The Black Swells – Daily Grind

Момчетата от The Black Swells ни придърпват с пълна сила и ни приземяват на шумен псайк рок остров – техният. Обитават го трима човека – Миро, Станимир и Крум. Още с първите крачки ни удря силен ток, който разтърсва всяко чувство за граници и мигновено се отдаваме на неочакван псайк рок освобождаващ трип. “Daily Grind” е шумен, дразнещо добър и най-вече истински. В “I Did It All For You” бандата добавя и виолончело към типичния рок енд рол звук, текстът е прост, но толкова чувствен, че те побиват тръпки при всяко слушане. 

Les Animaux Sauvages – Materia Medica

Стигаме до последната точка на нашето пътешествие, посрещат ни със синтезатори, френски вокали, китари и космически ритми. “Spy” се плъзга неусетно и завладява тъмното вътре в нас – танцувайки. “Materia Medica” е музикална пристрастяваща дрога, съставките ѝ са монотонни колдуейв и пост-пънк звуци, на които ще се счупим от танци до сутринта.

Кецовете ми са свобода, любовта ми се казва сцена: Ража Ел Мадхун

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *