Как Stranger Things възроди класиката на Кейт Буш Running Up That Hill

Има песни, които са вечни, има и такива, които забравяме във времето, но идва хитов сериал и всичко се променя

0 коментара Сподели:
https://www.youtube.com/watch?v=wp43OdtAAkM

Никой не очакваше Running Up That Hill (Make a Deal With God) на Кейт Буш да се превърне в един от най-големите хитове на 2022 г. Никой не очакваше класика от 1985 г. да взриви поколението Z и всички фенове на сериала по цял свят.

Никой не очакваше всички да го ползват като музика в ТикТок и буквално да полудеят по парчето,

както и никой не очакваше Роб Симонсен да ангажира цял оркестър за оркестровата версия, която завладя всички ни в сезон 4 на Stranger Things. Е, да, но това се случи и то се случи в огромни мащаби по цял свят. Как се стигна от мелодичната песен Running Up That Hill, която е включена небрежно в албума Hounds of Love от 1985 г. на Кейт Буш, до тоталния хит на лято 2022 г. – разказваме нататък.

Роб Симонсен – винаги във верния емоционален тон

Докато Майкъл Щайн и Кайл Диксън са основните композитори на Stranger Things, то музикантът Роб Симонсен е натоварен от режисьора и изпълнителен продуцент Шон Леви със задачата да създаде четири оркестрови версии на песни за сериала. Сред тях попада Running Up That Hill, а Симонсен не крие възторга си от този факт: „Running Up That Hill е любимата ми песен на Кейт Буш и бях толкова развълнуван, че трябва да направя тази оркестрова версия за нея“.

Сглобявайки музиката, Симонсен казва, че е искал инструменталът да се чувства почти като приспивна песен,

което той постигна с добавянето на хор. Версията е записана в прочутото лондонско Air Studios, а Лондонският съвременен оркестър са изумителните гласове, които чуваме в парчето. Според Симонсен успехът именно на тази оркестрова версия се дължи на точната сцена, която предизвиква силна емоция в сериала: „Да се уцели верният емоционален тон – това целяхме и със сигурност постигнахме с този вариант на Running Up That Hill“, споделя той. Ние със сигурност признаваме, че е напълно прав, защото освен абсолютно подходящата сцена в сериала (която няма да издаваме, ако някой още не е наваксал с епизодите) песента се издигна начело в британските класации и в Топ 5 в САЩ.

Кейт Буш – една възродена дива

Едва ли и самата Кей Буш – родена на 30 юли, 1958 г. в Бекслихийт, Кент, Англия, и едва на 19 години оглавила класацията за сингли в Обединеното кралство за четири седмици с дебютния си сингъл Wuthering Heights, е очаквала такова възраждане на кариерата си благодарение на Stranger Things. Твърди се, че включването на нейното парче в сериала ѝ е донесло хиляди нови фенове и приходи от около 2,3 милиона долара хонорари за стрийминг през месеца след пускането на последния сезон на шоуто.

Буш отбеляза в пост от 17 юни, че възраждането на парчето я е накарало отново да се почувства на върха

и че всичко това е „подтикнато от някаква емоционална сила“. Според Роб Джонас, главен изпълнителен директор на Luminate, увлечението по стара и „каталожна“, „аналогова“ музика е огромно сред младите. Той забелязва интереса към този вид музика с годишен ръст от 20% само през 2021 г. и споделя: „Въпреки че наблюдаваме значително увеличение на потоците от каталожна музика през последните години – с годишен ръст от 20% само през 2021 г. – историята на Кейт Буш наистина издигна феномена на ново ниво“.

Running Up That Hill се превърна в най-стриймваната песен както в САЩ, така и в световен мащаб, добавя той. Милиони долари за стрийминг са генерирани между 27 май и 23 юни, въпреки че е вероятно песента да продължи да печели повече, като се има предвид, че новите епизоди на шоуто бяха пуснати съвсем скоро – на 1 юли. Това може да предизвика още лавинообразен интерес към музиката на Буш. Ние също се радваме на песента, а ако още не си гледал последните епизоди или чул това хитово парче – времето е точно сега.

За още сериали – виж Сериали на седмицата: Westworld, Only Murders in the Building и In the Dark

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *