Кецовете ми са свобода, любовта ми се казва сцена: Ража Ел Мадхун

Срещаме те с втория ни любим бг артист от нашата поредица, разказваща за бунтари, обути с кецовете на свободата.

0 коментара Сподели:
Raja Converse

Както може би вече знаеш, през юни сме тръгнали на лов за емоции, за красива музика и най-вече за лица, които припознаваме като различни, талантливи, бунтари и надарени с оная искра, която ни пали за нови емоции и бягства към пусти плажове.

Наричаме ги най-креативните бг творци и артистите, обути с кецовете на свободата, защото младостта е свобода.

Юни също е свобода и затова точно през този месец с нашите верни приятели от Converse потърсихме онези, които ще ни разкажат за небе и ще ни дадат криле. Converse не са просто кецове, те са символ на жаждата за приключения, на новото време, на тези, които не се страхуват да творят, обути с най-красивото и най-удобното, с онова, което ги олицетворява и им помага да бъдат себе си. Разгледайте новите колаборации на бранда тук, сложете деним и любим чифт и ни следвайте. След първата ни среща с Елена Сиракова сега се отправяме към едно от местата, където най-добрите партита са издигнати в култ.

Името е Club Terminal 1, а сцената е за наистина волните по сърце.

Като част от мен

Когато в една прегоряла от лятно слънце сряда преди обед влизаме от служебния вход на Club Terminal 1, зад огромната сива врата попадаме рязко в друг свят. Жегавата юнска София е останала зад гърба ни с дрънчащите си трамваи, увяхващите цветя в бутилки на Попа и цялата шумотевица, която ми пречи да чуя дълбокия и пленяващ тембър на Ража Ел Мадхун – гласа и основна част от биещото инди сърце на Dead Man’s Hat.

Срещнали сме се минути по-рано около „Славейков“ и Ража ми разказва за предстоящото промо на новия краткосвирещ албум на групата Never Gonna Let You Go, който ще ни предложи пет наистина вълшебни парчета. Голямото събитие по представянето му предстои на 29 юни под любимото звездно небе на Кино Кабана от 20:00 часа, но преди този лайф помолихме Ража да ни разкаже повече

за връзката ѝ с музиката, за онова специално усещане за сцена, което носи в сърцето си, и за бунтарството като част от играта. Попадайки в Club Terminal 1, вече знаем, че Ража си е у дома.

Движенията ѝ са плавни, погледът спокоен, а сцената ужасно ѝ отива. Фотографът ни Виктор настройва осветлението, микрофонът се озовава в ръцете ѝ, а тя завладява пространството с онази енергия, която само момиче, обожаващо това, което прави, може.

Родителите на Ража са от Палестина, на което дължим както черните ѝ като източна нощ къдрици, така и специалното излъчване и директния ѝ изказ. Докато прожекторите светват, тя споделя, че музиката винаги е била част от нея. Още на 7–8-годишна възраст баща ѝ я записал на уроци по пиано, които тя в началото откровено мрази. Преподавателката обаче се оказала феноменална жена, която, освен че търпяла бунта на Ража да не учи ноти, ѝ помогнала да развие изключително музикантския си слух. Така на 20 г. нашето момиче научава основните акорди на китара само за година, а с това идва и желанието да пее.

„Първо обаче бяха инструментите, след това свирех песни, които много харесвах, и започнах да ги пея. Аз не знаех, че мога да пея (смях), но приятели ме чуха и казаха, че задължително трябва да започна да се занимавам с това.“

Връзката си с музиката определя като love-hate relationship, защото ъндърграунд музиката си е специфична работа, но казва, че всеки има шанс да се развие в тази област, ако дава всичко от себе си – „Публиката винаги усеща, когато го правиш със сърцето си!“.

Бунтът е огън, който води до промяна

Първият път, когато се качва на голяма сцена сам-сама без верните ѝ колеги от Dead Man’s Hat – Илияна Георгиева, Христо Михалков, Ташо Колев и Стефан Цеков, е на концерт на „Остава“, в който буквално трепери от притеснение. Свилен ѝ дава да изпее песента STOP, която тя толкова много харесва, и Ража трябва да изчака целия концерт, за да закрие с нея, но накрая се получава магично.

„Ако не се притесняваш, значи не ти пука, затова притеснението е важно. То обаче е от хубавото притеснение, което след втората песен се превръща в супервайб.“

Primavera е един от най-яките фестивали, на които е била пред сцената като зрител, но споделя, че ще е супер да стигнат и дотам някой ден. Турнето ѝ в Германия с „Остава“ е друг супер спомен, а най-бруталният ѝ гаф е стъпването ѝ на една клубна сцена, при което пада директно върху барабаниста, а самите барабани се разместват във всички посоки. Идва ред и на разговор за бунтарството. Оказва се, че то я е съпътствало почти през цялото време. „Да си жена в Източния свят не е лесна работа и винаги съм се опитвала да се преборя с несправедливостта, свързана с това. Иска ми се да живеем в един по-нормален свят, с равни права и за жените, и за всички останали. Моят бунт е против предразсъдъците, ограниченията, рамките. Та аз учих в иракско училище, където само това, че ходех с пънкарски чорапи, беше нечувана проява на бунт.“

Тя казва, че до ден днешен продължава да води битка за защита на правата на жените и битка да живеем в някаква нормална държава, предвид това, което се случва напоследък:

„Бунтът трябва да бъде част от всеки от нас. Той е огън, който води до промяна“.

Малко преди края на снимките я питам кога е купила първия си Converse. Тя споделя, че първият ѝ чифт е купен с първата ѝ заплата, бил е зелен и просто го е обожавала. „Тези кецове винаги са били част от живота ми – носила съм ги и на сцена, и дори на плажа. Converse е бранд, който е част от тази култура на бунта. Може да го видите на музиканти, артисти и хора, които просто обичат свободата.“

Малко преди да си тръгнем, питаме Ража какво би казала на всички, които я слушат: „Бих искала да им кажа да си търсят правата, да не бъдат безразлични към света около тях и да бъдат винаги любопитни“. Усмихваме се в съгласие и след тази пленителна среща знаем със сигурност едно

–  Dead Man’s Hat ще е саундтракът на лятото.

Ако искаш още от магията на Ража и Dead Man’s Hat – не пропускай промото на новия им албум в Кино Кабана. Още за ивента – виж тук.

За още от същото виж разговора ни с Елена Сиракова

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *