Събития за седмицата: 20-27 юни

Софийската градска сцена приветства твоя глас

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

Има седмици, в които предпоставките да излезеш са безброй.

Тази не е по-различна. Всички знаем кои са главните събития тази седмица, и ако смяташ, че бъдещето на страната ни има нужда от малко помощ – заяви гражданската си позиция. Няма нищо по-ценно от това образованите, културни млади хора да покажат къде стоят в несигурната обстановка, в която се намираме. Ние също няма да изпуснем шествията, и ще се радваме да се срещнем там. В селекцията обаче сме събрали малко култура – наша и чужда, малко български таланти, и малко кино под звездите за разкош.

Хубави неща предстоят, започваме още днес:

ЧАСОВЕТЕ ПО ПРИРОДОЗНАНИЕ. Текла Алексиева. Илюстрации

Илюстрациите, които Текла Алексиева създава за кориците на научнофантастичната поредица Галактика придобиват широка популярност. Нейният разпознаваем, интригуващ стил, съчетаващ в себе си една своеобразна интерпретация на сюрреализъм с елементи от фотографията, е познат на мнозина. Изкуството на Текла Алексиева изпъква със собствен облик, с ярка индивидуалност, с безспорни художествени качества. То продължава да вълнува силно и днес, да привлича и по-млада публика, която остава очарована от срещата си с тази художничка. Днес в Little Bird Place с куратор д-р Любен Домозетски се открива изложба с илюстрациите ѝ, която ще те очаква до 14 юли!

Go Guide After Work Social Club: HeartB:eat

Преобразяваме B:Eat на стадион „Юнак“ в пространство, туптящо с честотите на живота. Ставаме свидетели на визуалното, емоционалното и физическото превъплъщение на всеки един от 100-те удара в минута, през които сърцето преминава, когато усети, че наблизо се случва нещо значимо. Превръщаме B:Eat в изложбена зала на открито, и пълним очите си с красота. Визуални артисти, фотографи, художници, илюстратори ще представят свои работи, обединени от темата „Неща, които карат сърцето да тупти“. Тръгваме на това пътешествие към сърцето точно в 18:30.

Жените режисьори: от началото на киното дo днес

Френският културен институт ни посреща с прецизна селекция от филми от жени режисьори – класици на европейското кино. Програмата представлява и разходка през историята на киното – започва с една от първите жени режисьори – Алис Ги, и преминава през представители на шведското, унгарското и италианското кино. Очакват ни прожекции, ателитета и вълнуващи срещи през цялата седмица. Ние нямаме търпение за унгарския филм “Отминал ден” от 1968 г. Дебютният игрален филм на Марта Месарош е зашеметяващ портрет на млада жена в Унгария, която с твърда решителност търси собствената си идентичност в общество, преживяващо драматичен контраст между традицията и развиващата се модерност. Филмът е едновременно пример за Новата вълна в Източна Европа в края на 60-те години и един от ранните филми на европейското феминисткото кино.

Bulgarian Beat Wave – Release Party

Разказахме ти за страхотната инциатива на Stereofox тук, а сега е време да чуем творбите на талантливите бийтмейкъри, които в рамките на 4 дни създават симфония. На 24-ти сме в SODA, където ще бъде представен кратък филм, свързан със създаването на компилацията. Очакват ни отворени разговори и дискусия с музикантите и екипа на Stereofox, merch / art prints / vinyl pre-sale, както и DJ sets от самите артисти. Целта на компилацията е да представи част от новото поколение музиканти и продуценти у нас, както и да разкаже пред света за случващото се в родната инструментална сцена.

Българско лятно кино – под звездите

Когато бяхме деца, всяка година чакахме с нетърпение точно този момент – лятото. Спомените за онези безгрижни времена от веселото ни детство са живи и непрекъснато ни връщат там, където свободни можем да се наслаждаваме на късче лятно небе. И ето, че Soda, Sofia International Film Fest и Zagorka Retro представят общия си проект „Българско лятно кино – под звездите.“. Това е дълго чакан и подготвян проект, с който всички заедно да можем да се развеселим и да се почувстваме безгрижни в топлите неделни вечери! Посрещат ни със специална селекция българско кино, която започва с „Топло“ тази неделя.

„Запалете ми една цигара и си гледайте живота“ Стефан Данаилов

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *