Поръчай си чешмяна вода, мисли за природата!

Новата инициатива на „Софийска вода“ ни напомня за отличните качества на чешмяната вода в столицата и ни подканя да намалим ползването на пластмасовите бутилки.

0 коментара Сподели:

Обикновено сме свикнали всички еко дейности да идват предимно от активисти или частния сектор, но е страхотно да виждаме, че съвсем скоро предстои реализирането на една дълго чакана инициатива на „Софийска вода“, част от „Веолия“.

Тя има за цел да разпространи добрите качества на столичното H2O с чисто нов прочит, който заслужава твоето внимание.

Заставаме зад каузата за намаляване употребата на пластмаса за еднократна употреба, като вместо бутилирана, помолим за една чешмяна вода в любимите си заведения.

В София сме щастливи да имаме чешмяна вода с отлични характеристики, която идва директно от Рила. Освен че е високопланинска, водата тук подлежи на строг контрол и мониторинг, който гарантира нейната чистота и я прави напълно безопасна и здравословна за консумация от хора на възраст от 0 до 100+.

„Софийска вода“ ни информира, че чешмяната вода в столицата отговаря напълно и дори надвишава нормативните изисквания  за качество, а лабораторно-изпитвателният им комплекс, в който водата се тества, разполага с най-модерната и високотехнологична апаратура, подпечатана с международна акредитация. Столичното водно дружество осигурява 5400 л пречистена вода на секунда, преминала през над 10 000 анализа за качество по над 50 индикатора за контрол на състава ѝ на месец. Така годишно водата на София преминава през 140 000 анализа на 8000 взети проби вода на всеки етап от пътя ѝ до града – от водоизточника до крайния клиент, което ще рече, че когато пуснеш чешмата

или си поръчаш чаша вода от чешмата в заведението, което си избрал, ще я получиш супер вкусна, чиста и свежа.

Ако го направиш, ще елиминираш от ежедневната си употреба поне малко количество пластмаса, която е една от основните отрови за планетата и организма ни. Пластмасата дотолкова е превзела зелените и водните ни площи, че както коментира министърът за климата и околната среда на Норвегия Еспен Барт Ейде – „Замърсяването с пластмаса се превърна в епидемия“. С инициативата всеки от нас може да направи личния си принос за по-екосъобразен живот с мисъл за околната среда, като забрави за пластмасовите бутилки за вода, които на ден се употребяват със стотици хиляди.

Партньори на „Софийска вода“ в тази инициатива са Stolichna H20, които създадоха дигитална карта за обозначение на работещи публични чешми, но и заведения, в които се предлага чешмяна вода. Партньор е и Симона Стилянова – основател на блога Zero Waste Sofia и съосновател на Osnova.

Устойчивото и екологично бъдеще определено зависи от нашите действия и самосъзнание.

Даваме си ясна сметка, че щом чешмяната вода в София е супер, няма причина да не си поискаме една чаша, а защо не и цяла кана. Съвсем скоро всяко заведение, което предлага на клиентите си чешмяна вода, ще може да поиска напълно безплатно стикер от „Софийска вода“, с който да информира клиентите си, че могат спокойно да поръчат една чаша вода. Stay tuned! Hydrate yourself!

За още действия с мисъл към природата – виж Как да пътуваме по-екосъобразно през 2022

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *