Празнуваме разцъфналите вишни с 3 японски класики

Три японски филма, които заслужават да бъдат изгледани

0 коментара Сподели:
seven samurai

Цветове на японските вишни сакура обагрят пейзажа и внезапно усещаш, че вече е пролет.

И ние не знаем кога се изнизаха студените месеци, отстъпвайки място на априлското слънце. За японците пробуждането на вишните е истински празник.

Те са така умели в изкуството на съзерцанието, че розовите цветчета моментално пораждат у тях порив за хайку.

Не сме поети, но пък честваме пролетта с три японски класики, задължителни за всеки киноман.

Seven Samurai

Шедьовърът на Акира Куросава е всеизвестен с майсторски композираните си кадри, динамичния си сюжет и огромната си продължителност от над три часа. Това изобщо не трябва да те отказва – във филма няма нито една скучна минута. Неслучайно Куросава е толкова обичан. Постиженията му в киното са сравними с творчеството на малко режисьори. Американският римейк (The Magnificent Seven) също е доста добър, но класиката си е класика.

Harakiri

Ако темата за самураите те блазни, филмът на Масаки Кобаяши ще ти хареса. Той разглежда историята на ронина (самурай на свободна практика, но без същата репутация, казано накратко) Ханширо, който пристига в двореца с молба за харакири – ритуално самоубийство. Такива „заявки“ са нещо обичайно за периода Едо, но често биват отказвани. След предупреждение от дворцовия съветник Ханширо трябва да преосмисли цената на собствения си живот.

Hausu

Гледа ти се нещо по-шантаво? Е, от това по-шантаво няма накъде. Хорърът на Нобухико Обаяши има обаянието на хаотичен сън. Проследяваме група гимназисти, отишли на почивка във вилата на едно от момичетата. Къщата обаче се оказва обладана и нещата стават все по-щури. Театралното осветление и практическите ефекти създават особено тайнствено усещане, а атмосферата може да бъде сравнена единствено с тази на италианската лента Suspiria.

Виж още: Сериали на седмицата: Love Death + Robots, The Time Traveler’s Wife и Made for Love

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *