Магдалена Каркош: сезонът за миксиране на добри напитки е тук

Какво си поръчва посланикът на Thomas Henry, когато влезе в бар, в който не e била досега?

0 коментара Сподели:
magdalena karkosh

Няколко часа преди да проведе мастърклас в София, Магдалена Каркош сяда на масата, за да говорим за най-любимото ни изобщо. Коктейлите! Тя идва директно от Schumann’s Bar в Мюнхен, но освен зад бара миксира рецепти и за Thomas Henry – тониците, с които пием джина си (но не само) и това лято. Посланик на бранда и барман с над 15 години опит, Магдалена гарнира всяко преживяване с плам и усмивка.

От Хамбург, през Берлин, а сега Мюнхен. С какво бар културата в тези градове се различава?

Мюнхен е много по-стилен и дързък, хората имат възможности и знаят как да ги оползотворяват.

В Хамбург бар сцената не е толкова голяма и когато аз работех там, наистина добрите места се брояха на пръсти. Day drinking културата е много разпространена във Виена, където популярни са напитки катоАперол, Негрони и Американо, хората пият вино на бизнес срещи – рядко можеш да видиш такива неща в Хамбург или Берлин.

magdalena karkosh

Кое е нещото, което променя бар сцената?

Хората винаги ще пият и ще се хранят, но смятам, че стават все по-добре образовани в темата. Желанието им да знаят повече за това, което консумират, бута културата напред.

Значи ли това, че вече се консумират по-премиум напитки, по-добри коктейли?

Определено. Когато започнах да работя зад бара, имахме предимно евтини алкохоли и разредители, често в еднолитрови пластмасови бутилки. Сега само в Германия има над 400 вида джин, а хората са готови да платят повече, но за по-добро питие, което се дължи на факта, че знаят повече. Пътувайки, ние пък показваме различни тоници и какво се случва, когато ги смесиш с основния алкохол в коктейла. Защото, за да си сигурен, че балончетата в тоника няма да се „стопят“, трябва или да си много голямо заведение, където цялото количество се изразходва бързо, или да използваш тоник в малки стъклени бутилки. Те гарантират, че вкусът ще бъде един и същ всеки път, и в същото време позволяват сам да определиш силата на напитката си, ако поръчаш например джин и тоник отделно.

magdalena karkosh

Има ли трендове при напитките или The Old Fashioned е винаги на мода?

Бих казала, че зависи по-скоро от държавата, в която се намираш. Всеки нов коктейл обаче има своята класическа основа, след която всичко е само въпрос на доизмисляне и надграждане.

Аз съм от хората, които предпочитат да консумират именно класически напитки, но в същото време съм на мнението, че трябва да създаваш нови неща, за да държиш интереса на хората буден.

Особено, когато искаш да привлечеш младите хора. Няма много сред тях, които ще си поръчат Old Fashioned или Manhattan и не е нужно, защото пиенето на коктейли трябва да бъде забавно за тези, които ги пият.

Обичаш класическите коктейли, но ти си човекът, отговорен за повечето нови рецепти в Thomas Henry. Трябва ли да си креативна личност, за да създаваш креативни напитки?

Освен, че е креативен процес, той е и много забавен. Когато създавам напитка, започвам с пренасяне на идеята върху хартия. Избирам коя би била най-подходящата чаша. Записвам всичко и накрая, когато имам всеки компонент, изпробвам. Обожавам да създавам нови напитки!

Кой е любимият ти микс с Thomas Henry?

Определено много обичам The Paloma, толкова много ми харесва вкусът на Thomas Henry Pink Grapefruit, в който има истински сок от грейпфрът както и The Cherry Blossom, който можем да миксираме с текила – един от любимите ми видове алкохол.

Какво си поръчваш, когато влезеш в бар, в който не си била досега и искаш да разбереш дали ще бъде твоето място?

Дайкири! Това е най-сложната напитка, защото в нея има огромно количество ром, много малко захар и много малко лайм – трябва да си наистина добър, за да направиш добре балансирана комбинация от тези съставки, без да става прекалено сладко, прекалено кисело или с прекалено много алкохол.

Виж още: 4 пролетни коктейла, които да опиташ в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *