Далечно пътуване през 2018: Как да превърнем мечтата в план

5 съвета как да осъществим мечтаното пътуване до далечно място

0 коментара Сподели:

Всички сме мечтали за Тайланд, Чили, Австралия, Япония или може би Малдивските острови. Имаме си там накъде една мечта да обикаляме света, но тя някак все ни заобикаля, ако понечим да я доближим. Веднага изникват други приоритети и безброй причини да се въздържим. И се започва кръговрат от препятствия, трудности и скептични прояви на “здрав разум”. Изглежда все ще си стоим кротко там, където сме, докато някой друг някъде все пак успява да реализира същите мечти. Защо не ние? Защо не сега? Как да превърнем мечтата в план? Ето някои идеи:

Първо: голямото решение!

Избираме си дестинация номер едно за 2018 г. и забравяме, че има сила на света, която да ни спре. Почти няма точка на земята, до която не може да се достигне в рамките на 24 часа. Има варианти за low cost полети и специални търсачки, намиращи най-изгодната комбинация от тях. А ако вземем решение навреме, можем да организираме пътуването спокойно и безоблачно.

Така че първата крачка е решението, че този път ще го направим наистина! Aloha Hawaii!

Второ: какво ще търся там?

Преди да започнем да планираме, е хубаво да сме наясно защо правим всичко това. Защо искаме да отидем в Бразилия, Идния или в Южна Африка? Какво точно искаме да видим, да направим, да преживеем? Да пътуваме, за да се снимаме с Бурж ал-Араб, не си струва усилието. Но пък “разни хора, разни идеали”. Важното е да си изясним от кои хора сме и в търсене на кои идеали е нашето пътуване.

Трето: всички малки стъпки по пътя…

Големите пътувания са съставени от много, добре подредени малки стъпки и някои изненади между тях. Сядаме с молив и лист хартия и старомодно и прилежно си съставяме план – къде, кога, с кого, как, колко можем да похарчим, какво да правим там и т.н. Определяме си бюджет, запазваме си отпуска и проучваме добре нещата около избраната дестинация.

Hint: Направете си плана за пътуването под формата на мисловна карта или т.нар. Mind Map. Освен че позволява на въображението да се развихри, ще можете да си представите по-лесно отделните стъпки и последователността, която да следвате.

Четвърто: подготовката!

Сега, след като имаме план, остава само да го следваме. Едно по едно трябва да реализираме всичко, свързано с подготовката: самолетен билет, виза, паспорт, ваксини, резервации за хотели, хостели или AirBn, местен транспорт, местна валута, карта, роуминг, разговорник…

След като сме се погрижили за всичко това, прочели сме достатъчно в интернет за мястото и имаме ясна визия за пътуването си, е време да си стегнем багажа и да тръгваме.

Hint: За издаване на виза най-добре да се консултираме със сайта на МВнР и да следваме посочените там стъпки. Поставянето на ваксини отнема време, така че е добре да посетим Националния имунизационен и консултативен център поне два месеца преди пътуването, за да ни направят график за поставяне на ваксините.

Пето: правилна нагласа

Остава само една последна подробност около пътуването: да сме готови да променим изцяло плана си; отворени към всичко, което ще се случи; любопитни, спонтанни и с положителна нагласа. Дали ще бъдем туристи или приключенци, от нас зависи. Смело напред към непознатото!

Hint: Направете си специална плейлиста за пътуването с песни, свързани с мястото, където отивате. Ще се превърнат в незабравими спомени.

Bon voyage!

Ето и някои от местата, които може да посетиш.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *