Как да си направиш домашен бар

Този уикенд ще пожелаеш да останеш вкъщи

0 коментара Сподели:
girls having cocktails

Домашният бар е есенциална част от дома на всеки бохем, който се смята за гостоприемен домакин. Освен че е супер винаги да имаш подръка съставките за някой коктейл, това допълнение към интериора може да послужи за неочакван дизайнерски кът в онази ниша от хола, която не знаеш какво да правиш. Независимо дали си професионален миксолог, или тепърва искаш да навлезеш в изкуството, ти даваме идеи как да създадеш пространство, което да оборудваш с всички основни инструменти.

Да станеш домашен барман не е толкова обезсърчително, колкото изглежда, чети смело надолу.

Основни инструменти

Без значение дали имаш място за количка, етажерка, която да пригодиш, или просто голяма табла, ще имаш нужда от някои основни инструменти, които да ти помогнат по пътя. Докато развиваш уменията си в миксологията и се потапяш по-дълбоко в приготвянето на коктейли, може би ще искаш да се сдобиеш с машинка за газирана вода или всякакви изкушителни джаджи, но за начало започни с basics. Неотменни помощници ще са шейкърът, коктейлната лъжица, добър стрейнър, мерителна чаша и ледарка.

Добър съвет, който ще получиш от всеки добър барман, е да не омаловажаваш важността на леда. Той трябва да е пресен, за да не е ароматизиран от всичко в камерата ти, и в повечето случаи – голям. Малките ледчета се разтварят по-бързо, което разводнява напитката в чашата, а ролята на леда е да поддържа температурата на коктейла ти. Като казахме чаши, те са важна част от усещането, което предаваш с напитката. С удебелено дъно, ниски, високи, със столче или тънкостенни – вариантите са много.

Алкохол

Помни, че не зареждаш бара в заведение и нямаш нужда от всички познати видове алкохол, които би открил в някое любимо място в града. За домашен бар са напълно достатъчни бърбън, водка, джин, ром и текила, сладък вермут и битери. С тази основа можеш да забъркаш повечето познати коктейли и да се погрижиш за настроението на гостите си. Всичко, от което се нуждаеш, за да впечатлиш някого, е един страхотен коктейл и ако го изучиш до съвършенство, със сигурност няма да разочароваш публиката. Ликьорите, аперитивите и дижестивите са по-специални и са неща, които можеш да натрупаш с течение на времето.

Безалкохолни

В повечето коктейли можеш да откриеш сравнително кратък списък от безалкохолни, често познати като „миксъри“. Запаси се с тези, които харесваш, а докато се учиш на нови рецепти, можеш да разшириш колекцията си. Можем да сведем основните разредители до сода, джинджифилова бира, прясно изцеден сок и, разбира се, тоник. С тези съставки покриваш основите на класическите коктейли и си готов за приключения зад бара. И макар някои хора да омаловажават значението им като всяка част от сглобяването на един коктейл, важността им никак не е малка.

За своя бар у дома, както и за този в офиса избираме Schweppes. Историята на компанията започва през 1783 г. като първата газирана безалкохолна напитка в света. Създателят Якоб Швеп създава не просто освежаваща напитка, а цяла легенда. Тоникът оставя по небцето ти удивителна комбинация от тръпчива свежест и балансиран вкус, който носи традицията на напитката вече 237 години.

Ако не притежаваш книга с рецепти, а искаш да се научиш, просто последвай този линк. Кампанията Behind The Bar на Schweppes ти помага да се ориентираш в различните вкусове и да създадеш балансирани напитки. Избираш алкохол и вкусов профил (в зависимост от това, дали харесваш по-сладки, кисели или горчиви коктейли), а виртуалният ти помощник се грижи да предложи най-подходящата за теб рецепта заедно с инструкции за конструирането ѝ.

4 пролетни коктейла, които да опиташ в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *