Най-добрите БГ графити артисти преобразяват подлеза на Централна автогара

Graff Express Festival се завръща на родната арт сцена и ни обещава да видим невероятни творби. Разказваме още:

0 коментара Сподели:

Април е месец, пълен с изненади и освен лудото време, което ни подари, ни зарадва и с друга супер новина. Графити изкуството е най-якото нещо, което може да се случи на всеки град със сиви стени и скучни подлези, а в любимата ни столица знаем, че има доста такива местенца. От поне 10 години обаче родни майстори на спрейовете разкрасяват градската среда, за което ние сме освен благодарни и супер любопитни да видим всяка следваща тяхна творба.

Ето защо с кеф ти съобщаваме, че от 15 април вече едни от най-култовите български графити артисти и двама техни чуждестранни колеги – Arsek & Erase, Brus, Bilos, EPIK, The Felon, Gancho Ganchev GANA, G L O W, MAZEONE и XPOME, преобразяват стените на подлеза на Централна автогара в София.

Всичко това се случва благодарение на второто издание на Graff Express Festival.

Фестът е авторска идея на Николай Петров GLOW, като първото му издание се състоя през 2020 г. и беше организирано съвместно с фондация Visionary. Тазгодишното, второ издание, е в ръцете на Фондация Citywise и ни обещава да видим наистина много красиви неща.

Всички можехме да се насладим на процеса по рисуването на стените до 17 април, а сега ни очаква официалното откриване на завършените стенописи на 27 април от 16:00 часа с кураторска обиколка на локацията, съпроводена от онлайн тур и представяне на готовите произведения.

Преди да тръгнеш натам за супер откриването, ти разказваме малко повече за отговорника, стоящ зад Graff Express Festival – Николай Петров GLOW.

Ето какво пишат за него от феста: GLOW е родом от София и се занимава с графити от далечната 2002 г. Днес се изявява главно в сферата на съвременната стенопис и художествени намеси в градско пространство, като обича големия мащаб и нестандартните пространства и обекти. Творчеството му включва широка палитра от стилове, преминаваща от типичните за графитите букви и типография, през геометрията и дизайна, към чистата абстракция на цветове и форми. Едно можем да кажем със сигурност – творбите му са изключително позитивни и витални и винаги носят свой собствен дух и настроение. GLOW е участвал в множество фестивали за графити изкуство в страната и чужбина и е първият уличен артист, който създава стенопис в атриума на Националната галерия „Квадрат 500“ по проект „Стената“.

За финал ти обещаваме, че ще те чакаме там, и вдигаме две ръце за всички арт активности, които правят красивата ни София още по-прекрасна.

За още графити култура – виж Красен Димитров – Kotk: графити, джаги, ирландско уиски

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *