Красен Димитров – Kotk: графити, джаги, ирландско уиски

Говорим с графити артиста за изкуството и предизвикателството Table Artists

0 коментара Сподели:

Михаела Драганова - Draga Photography

Jameson е ирландско уиски. Освен това обаче е и страхотна компания, която за пореден път изненадва с оригинален проект. Съучастник в последната им кампания е един от най-обещаващите артисти на графити сцената в България – Красен Димитров, по-известен като Kotk.

Познанството му с Jameson не започва от днес!

Ако не се сещаш – преди време работиха заедно по mural на Jameson в Head Hunters. Сега от своята FB страница Jameson предизвикват всички свои последователи да станат част от създаването на едно истинско произведение на (не)масовото изкуство – джага с уникален дизайн от Kotk. В следващите две седмици всеки може да гласува за думите, които иска да бъдат вплетени в графити творбата. Участниците ще могат да спечелят Jameson карти за игра с първия дизайн, който Kotk ще създаде за джагата. А след като стане готова и самата джага, от Jameson обещават да не я запазят за себе си, а да дадат шанс тя да бъде спечелена заедно с още много други дизайнерски подаръци в промо кампания, която предстои и ние със сигурност ще следим.

Сега обаче повече ни вълнува да разберем как Kotk ще успее да се справи със задачата, която ни се струва около 100 пъти по-предизвикателна от Dixit игра.

От колко време си KOTK?

Хе-хе, откакто се помня, съм си КОТК,

но да речем, че на 16-годишна възраст реших да го заявя публично и за първи път го написах на стена.

Помниш ли какво събуди любовта ти към графити изкуството?

 

Михаела Драганова, Graff Express Festival 2020

Помня, разбира се. Още от дете бях запален по хип-хоп културата и търсeх своя начин на изразяване. Танцувал съм брейк, правихме музика и рапирахме с моите хора от крюто, доскоро имах и грамофони, на които правих скречове и се опитвах да смесвам като dj. Минал съм през всички елементи на хип-хопа, но в графитите имаше адреналин, да излизаме всяка вечер на улицата или да дебнем влака часове наред, скрити под някой вагон. Това са били нещата, които съм търсил когато съм бил на 16, сега вече е доста по-различно, но тогава това ме е вълнувало. Да отида да си напиша името на най-видната стена с най-голямото и цветно парче и да се измъкна, без да ме хванат – адреналин, емоции, някаква форма на бунт срещу сивия и скучен живот, затова съм избрал графитите може би.

Образно казано, излизаш от очертанията с изкуството си. Срещаш ли още стигма относно графитите?

Срещам, разбира се, много малко хора знаят какво всъщност е графити, откъде произлизат, какви послания носят произведенията. Доста често ни заклеймяват, че сме нарушители на закона, но силно се надявам хората да стана по-отворени и да имаме възможността да рисуваме училища например. Бих искал да се направят легални места, на които да може да показваме творчеството си. Отпор винаги ще има, защото винаги ще има различни мнения,

но едно е сигурно – водата винаги намира път.

Има ли елемент, който не пропускаш да вплетеш в рисунките си?

 

Михаела Драганова, Graff Express Festival 2020

О, да, има доста елементи, които обичам да повтарям в произведенията си. В почти всички надписи, които правя, има стрелки, които обикновено сочат напред и нагоре, слагам и много звездички и точки по парчетата. Често слагам и ореолчета на таговете си, ‘щото нали съм света вода ненапита, хе-хе.

Последният ти проект беше превръщането на мрачния подлез до Централна гара в София в пъстро и приветливо място. Къде би го подредил сред другите си постижения?

Честно казано, не съм си правил такава класация да си подреждам постиженията, но със сигурност е едно от интересните неща, в които съм участвал.

Хората се постараха наистина много, за да се случи този проект, и бих казал, че е по-скоро постижение за цялата графити сцена, отколкото лично за мен.

Как започна твоето партньорство с Jameson?

С Jameson си колаборирахме за първи път преди няколко месеца, след като ме поканиха да изработя два дизайна за тях и партньорите им Head Hunters Barbershop, които трябваше да нарисувам на стена след това. Проектът беше нещо ново и различно за мен, защото основно се занимавам с графити и татуировки.

Да изпълня такъв концептуален проект и дизайн за мен определено бе предизвикателство, а аз ги обичам.

Какво е първото нещо, което ще нарисуваш и вплетеш в дизайна, извън думите, които ще бъдат избрани от феновете?

Може би първото нещо, което ще нарисувам, ще бъде запазеният знак на Jameson като графити парче.

Кои са любимите ти галерии на открито с графити?

Не знам дали имам точно определено място, те като цяло не са и много в България. За мен улицата е галерията, в който и град или държава да съм бил, малък или голям, ако има графити, аз се радвам. Има някои места, където има струпване на графити, но силно казано са галерии. Може би проектът в подлеза на Централна гара е добър пример и начало на нещо такова.

Михаела Драганова, Graff Express Festival 2020

Откъде черпиш вдъхновение?

Вдъхновение черпя основно от комикси и анимации.

Обичам нещата да са в по-илюстративна форма, плътни и контрастни цветове и най-много примери за това намирам в цветните комикси като Батман, Спайдърмен, Х-мен.

Един от девизите на Jameson е Sine Metu или „Живей без страх“. Ти имаш ли някакви страхове?

Разбира се, че имам, всеки нормален човек има страхове – дори и да не си го признава. Aз лично не съм изследвал моите много добре, но може би би ме хванало страх, ако стъпя и няма дъно. Aко ме ухапе мечка и съм сам в гората, ако падне метеорит на Земята. Колкото и тривиално да звучи, от човека не ме е страх, ние не сме нито толкова различни, нито толкова уникални, колкото ни се иска.

Дано да се научим да борим страховете си заедно някой ден, ще ни е много по-лесно и приятно да живеем без страх.

Страх ни е да видим какво ще роди главата на Kotk за джагата и същевременно нямаме търпение! Повече информация за фазите на кампанията, как да се включиш в избора на думи за джагата, както и как да я спечелиш, можеш да черпиш от страницата на Jameson. Успех!

А тук ти разказваме защо харесахме Tenet на Кристофър Нолън толкова много.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *