Наръчник на изтънчения европеец: Как да оцелееш в София

Соц блоковете и поп-фолкът плашат чужденците, но след една ракия културният шок минава

0 коментара Сподели:

България е вече позната на света. Не един, не два пъти сме чели за страната ни в чуждите медии. И хубави, и лоши неща. Чували сме колко чиста и красива природа имаме, колко евтина туристическа дестинация сме, как българките са най-сексапилните жени, как rakiata ни няма аналог по света, а най-добре се мези със sudjuk.

Не е само това, скъпи европейци, и ние, и вие го знаем..

„София – Дивият изток на Европа“, така започва част от наръчник за оцеляване на чиновници по време на европредседателството. Мислиш, че в София се живее по-добре, отколкото на село?

Я поживей малко в центъра на Брюксел и после ела в столицата на България… и ще ти се стори тясно.

И така, еврочиновнико, време е да опаковаш багажа си, защото от 10 януари София ще е твоят нов дом за цели шест месеца. Нека да видим с какво трябва да се сблъскаш, за да оцелееш в тази балканска столица.

Внимание! Няма Uber, ще трябва да се превозвате с бакшиши

Оказва се, че таксиметровите ни шофьори адски много плашат еврочиновниците – били като насилници в нощен клуб и не само това – те могат поне десет пъти по време на пътя да споменат нечия майка, но не с добро… А освен от стряскащия им външен вид чужденците се плашат и от сметката, която като за чужденци е пет пъти по-голяма от тази на заспал в таксито пиян българин.

Не се бойте, европейци! По-екологично е да използвате градския транспорт! Но ако не си продупчите билетчето, ще се въвлечете в още по-голямо приключение… Е това вече е друга тема.

Най-големият културен шок: НЕ в Европа е ДА в България

Страната на безкрайните изненади може да ти предложи едно от най-големите културни различия – отрицанието всъщност е съгласие. А за да кажеш НЕ в България, е нужно възмутително да тцтцтцъкаш и да ръкомахаш ядосано, все едно гониш муха. Може и да удариш силно по масата, ще те разберат.

Има и на какво да се зарадваш….

Ето тук ще си похапнеш вкусна mandja

Скара, питки, манджи – така може да се опише традиционната ни кухня на чужденците. Може да се „разквасиш“ с ракия, която я описват като силен ликьор от плодове, което не може да се мери с лимончелото, ама изобщо. Според автора на гайда българската кухня е една от най-вкусните, като дори споменават, че страната ни изнася много вкусотии в Европа – например охлюви за Франция. Дори сме и спасители на веганите и вегетарианците – предлагат им да опитат боб и пълнени чушки с ориз, за да не останат гладни.

Евтин социален живот и безплатни турове на града

Театър и опера за 5 евро, безплатни турове на града, музеи, църкви – София е богата с култура. Като изключим „фънки фолк джаза“ и салфетките в тези популярни чалга клубове, София не се различава много от другите европейски столици. Само че кръжете повече около центъра. В Студентски град атмосферата няма да допадне на всеки, освен ако не е вече на две шишета уиски и иска да преживеете една хубава балканска нощ.

Важен речник на българските термини

За да се слееш с българите и да общуваш на техния език, ще трябва да разбереш какво означават тези важни термини:

– Дървен философ: всеки втори пенсионер по темата за управлението и футбола или според автора на текста – често срещан досадник.

– Тутманик: хляб със сирене или глупав човек

– Бай Ганьо: най-лошият тип българин. Среща се трагично често в България

– Мутра: дебеловрат мафиот

В София може да ви се случат много нетипични за Европа приключения. Не забравяйте да си препрочитате гайда и да добавяте още точки, нужни за оцеляването ви. Изтънчените европейци виждат София като град с блокове от социалистическата епоха, потрошени улици, пълни с бездомни кучета и клошари. Е, какво толкова, панелките са издръжливи на балканския ни нрав, а бездомните кучета хапят рядко, и то предимно баби и малки деца, досега чиновници не са хапали. И въпреки че не сме най-ведрият и усмихнат народ, ще ви посрещнем както трябва.

Ето нещо за самотата като начин на претопляне.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *