Говорим си с Венелина Янакиева за работата в екип и силата да казваш „Не“

Тя е Senior Python Developer в Melon

0 коментара Сподели:

Венелина започва да се занимава с Python през 2013.

В началото поема по-малки проекти, но с времето се научава да балансира между писане на код, комуникация с клиенти, планиране, разпределяне на време и приоритети. През 2015 става част от екипа на Melon, като там се влюбва в общността от колоритни хора и с всяко ново предизвикателство желанието да намира по-добрите решения става все по-силно. В свободното си време обича да е сред природата и да пътува на нови места.

Вдъхновява я слънцето, защото винаги е там горе и винаги изгрява.

Как избра да станеш програмист?

В университета попаднах в компания на програмисти – хора с кодирано чувство за хумор, огромен апетит, големи сърца, но и адски стриктни в писането на код. Влюбих се в тях. После в един екип. После във втори. Накрая и в цялата порода. Кой да очаква, че заклеймените като nerd-ове всъщност са такова цветно и яко community.

Какво се промени във вътрешния и професионалния ти свят, откакто си в Melon?

Пътят ми в Melon премина през доста спадове и изкачвания. Уроците в професионален план ме заливаха един след друг. Но хората тук винаги са на една ръка разстояние, за да държат главата ми над водата. Научих се да казвам „Не“ и че трябва първо да се погрижиш за себе си, за да си полезен на другите. Тактиката е да оцениш, да претеглиш, да отсееш важното от спешното, да подбереш оръжие и едва тогава да действаш. Разковничето на всичко е в приоритетите.

Какъв съвет би дала на младите момичета, които се чудят дали да изберат професията програмист?

Провал е да не опиташ. Съмнението е много вредно. А колебанието е загуба на време, пилеене на ценна енергия в грешната посока.

Каква е тактиката ти в напрегнати ситуации?

Планински чай. И шоколад. Светът е пълен с проблеми и решения дебнат отвсякъде. Само трябва да ги открия. Multitasking is the art of messing up several things at once. So, choose wisely.

Къде ще те открием в свободното ти време?

Толкова земи има необходени, толкова морета неизгребани и толкова върхове неизкачени, толкова неизпитан адреналин и толкова битки неспечелени. Животът е твърде кратък, за да бездействаме. И да не опитваме нови неща всеки ден.

Събития за седмицата: 28.03-3.04

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *