Едно момиче цяло родопско училище вдига

Как 24-годишният архитект Кристияна Брънзалова иска да запази архитектурното наследство на няколко родопски села начело с училището на село Хвойна – образец на модернизма

0 коментара Сподели:

Тук публикуваме всичко, което смятаме, че засяга ритъма на градските гора и пулса на модерната градска култура. Истината обаче е, че сме влюбени в едни определени истории – историите за големите мечти. Ето защо, когато чухме, че само на 24 г. Кристияна Брънзалова от София се нагърбва с нелеката задача да спаси архитектурни съкровища, и то не къде да е, а в Родопите, лицата ни се усмихнаха широко и с радост ти разказваме нейната история. История за смело момиче, влюбено в архитектурата, културата, село Хвойна и едно училище, което за нищо на света не трябва да остава само история.

Кристияна се ражда в любимата ни столица, учи в Манчестър, а мечтата ѝ малко по малко придобива форма и в момента завършва магистратура по архитектура в Политехническия университет в Милано. За дипломната си работа по „Архитектурен дизайн и презервация“ тя трябва да изготви проект, който да придаде нов живот на две сгради в планината – някогашни колонии на италианската фашистка младеж. Съдбата обаче не мисли точно така и по време на една от ваканциите си у нас Криси забелязва изоставеното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Хвойна.

Хвойна е село в Южна България, което се намира в община Чепеларе, област Смолян, а въпросното училище затваря врати преди 10 години, защото в Хвойна няма достатъчно деца.

Сградата е каменна, строена през 30-те години на миналия век и е дело на известния пловдивски архитект Боян Чинков. Кристияна споделя, че буквално се е блъснала в училището и по български тертип то е на най-красивото, високо и слънчево място в селото, заедно с църквата „Свети пророк Илия“, която е на 160 години. Според нашето момиче това школо, заедно с килийното училище в Хвойна, което с църквата е групов паметник на културата от национално значение, както и второто училище, строено към края на XIX в., са от изключително значение както за жителите на Хвойна, така и от архитектурна гледна точка. „Св. св. Кирил и Методий“ е правено почти без никаква помощ от страна на държавата – хората са се самооблагали, носили са пясък от реката, за да го вдигнат. Ние вярваме, че камъкът си тежи на мястото, а в живота рядко има случайни неща и по-късно Криси открива, че нейният род, който е на 900 години, е свързан с въпросното място. Прапрадядо ѝ е първият учител в селото, прадядо ѝ също преподава, а в Хвойна има хора, които още го помнят.

За съжаление в момента всички тези сгради са в окаяно състояние, едната има дупка в пода и тавана, но младият архитект смята, че те са абсолютно спасяеми. Затова Кристияна организира благотворителен фолклорен фестивал – „Камък върху камък ще остане“ – за набиране на средства за ремонт и само за седмица успява да събере почти всичките 500 жители на селото. Във фестивала участват трупата ѝ по народни танци от Милано, нейни приятели от Мюнхен и Париж, няколко състава от околните села и певецът Здравко Мандаджиев. Събитието събира малка сума от нужната, а впоследствие Криси основава и фондация „Даскал Брънзалов“. Идеята ѝ е да набере средства първо за посочените обекти, които ще се превърнат в офиси за IT специалисти, отворени работни пространства или кой знае.

След това фондацията ще се концентрира върху сградите в района на Рупчос – Хвойна и няколко околни села. До Криси, разбира се, стоят тим верни другари – юрист, а и фотографът Мариана Камбурова, чието семейство има къща в Хвойна. Нейната изложба от серия портрети на възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“ – „Време и трансформация на едно училище в село Хвойна“ вече гостува в Пловдив, а през тази година ще дойде благотворително и в София, за където си търсят пространство – безвъзмездно и за каузата.

Фестивалът „Камък върху камък ще остане“ ще има и лятно издание около село Хвойна, така че не пропускай да следиш страницата им.

За финал казваме с две високо вдигнати ръце – ако си като нас влюбен в Родопите и в идеите на малки момичета с огромни мечти, подкрепи Криси и фондацията ѝ, като за повече подробности им пиши или дари. Сметката за дарения на „Даскал Брънзалов“ е BIC: UNCRBGSF IBAN: BG08 UNCR70001523073653 BGN Име: Фондация Даскал Брънзалов. Добавяме, че ако ти се намира свободно пространство за тази прекрасна благотворителна изложба, може отново да се свържеш с тях. Ще ти се зарадват много. Родопите заслужават иновативни бунтовници с кауза, защото историята се нуждае и от млади герои.

Снимки от фестивалите:

Снимки на село Хвойна:

Снимки на училището в миналото:

 

Ето я и новата изложба на Борис Праматаров.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *