Неделна киновечер: 10 политически сатири, които винаги са актуални

Размишляваме с усмивка върху проблемите на съвременното общество

0 коментара Сподели:

Добре, че е човешкият инстинкт за самосъхранение, за да прикрива горчивината от политическата обстановка с помощта на комедията. Предизвикваме те да погледнеш през призмата на черния хумор със

селекцията ни от 10 заглавия, които осмиват реалността на съвременния политически климат.

Комедията има още една функция обаче. Смекчавайки сериозността на тона, тя ни помага да асимилираме по-лесно темите на деня: от фалшиви новини през корупция, война, консуматорство и морално обезценяване. Както гласи мисълта на поета сатирик Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял“. Нека седнем заедно пред екрана и да оцеляваме.

Да оцеляваме през смях и да не губим вяра в здравия разум, колкото и полудял да изглежда светът.

Тук е класиката на Стенли Кубрик Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb; убийствено (каламбурът ни тук е съвсем умишлен) смешният филм на Армандо Янучи The Death of Stalin; едно от любимите ни заглавия на Тарантино Inglourious Basterds; The Great Dictator с вечния Чарли Чаплин; култовият Underground на Емир Кустурица; комедията The Interview, която предизвика реакция у самия Ким Чен Ун; номинираният за Оскар Don’t Look Up и конспиративният хорър на Джон Карпентър They Live.

За да е пълна картинката, сме подбрали и два сериала. Горещо препоръчваме да изгледаш YearsandYears, който се справя с актуалните теми изключително човешки, пречупвайки ги през погледа на едно обикновено семейство. От друга страна The Premise е антология с провокативни кратки истории, които в някои моменти ще те накарат да се усмихнеш, а в други направо ще те разтърсят. Всеки епизод те изкарва извън зоната ти на комфорт по възможно най-добрия начин, а мозъкът зад продукцията е не друг, а Биджей Новак, когото познаваме от The Office.

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Death of Stalin

Inglourious Basterds

The Great Dictator

Underground

The Interview

Don’t Look Up

They Live

Years and Years

The Premise

Показваме ти най-знаковите арести в историята – познай защо?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *