Пътуваме между планината и гората с Кинематограф

Филмите, които да не пропускаш от програмата им този месец

0 коментара Сподели:

Ако ти се ходи някъде с колегите, защо не отидете на кино на 17 март в кино Влайкова?

Предлагаме ти да обърнеш внимание на един тематичен филм от програмата на Кинематограф за този месец: Better Nature.

Сюжетът се завърта около корпоративен тиймбилдинг, който не протича по план, а имената, които стоят зад филма, са доста сериозни. Режисьор и сценарист е Ралица Петрова, която само за филма си Безбог е носител на над 50 български и световни награди. Сред отличията ѝ са Локарно и Златна роза. Ралица е автор и на няколко други филма, също припознати на световната сцена.

Прожекцията във Влайкова от 19:30 е придружена от дискусия, така че не се притеснявай да ѝ зададеш въпрос и да се запознаеш с нея.

На 22 март пък предстои прожекция в София Тех Парк от 18:30.

В главната роля на Better Nature пък се превъплъщава Слава Дойчева, която е същинска звезда на българското късо кино както пред камерата, така и зад кулисите. Освен актриса тя е и режисьор, сценарист, продуцент, оператор и монтажист.

Както споменахме, филмът разказва за един дерайлирал тиймбилдинг. Загрижената за благосъстоянието на служителите си корпорация организира почивка в планината. Целта, разбира се, е да се заздравят отношенията между колегите и да се отърсят от стреса чрез медитация и свързване с природата. Отначало всичко изглежда прекрасно, но постепенно си проличава разминаването в нагласите между водещата на тиймбилдинга и някои от участниците.

Получава се интересен парадокс.

Едно начинание, предназначено за освобождаване от напрежението, впоследствие се оказва причина за натрупването му.

Операторската работа и локациите силно допринасят за това. Откъснатостта от света, метеорологичните условия и контрастните кадри отразяват вътрешния свят на героите и допълнително нажежават атмосферата.

Това са само някои от аспектите, които ни впечатлиха в Better Nature. Ние успяхме тайно да гледаме филма заедно с редакторите на Кинематограф и те уверяваме, че историята е меко казано интригуваща. Още повече, че има нещо много особено в киноезика, с който Ралица Петрова си служи. Почеркът ѝ е автентичен, непредвидим и плавно ни въвлича в ситуация, която заплашва да излезе извън контрол.

Не пропускай да се насладиш на зрелищните планински гледки на голям екран.

Редакторите на Кинематограф обещават и други български заглавия. Сред тях е Гората на Димо на режисьора Христо Симеонов. Филмът е сред номинираните за Най-добър късометражен филм на София филм фест през 2018 г. Ставаме свидетели на сблъсъка между пазителя на гората Димо и местната мафия, която извършва незаконна сеч. Лентата включва всички елементи на един класически български филм. Въпреки това не бива да го подценяваш, тъй като Гората на Димо се отличава с психологическа дълбочина и не се подхлъзва да използва социалното ни недоволство.

Филмът е концентриран около основните сюжетни конфликти и се вълнува от сложността на човешките отношения и ценностните съотношения.

Та няма нужда за следващия тиймбилдинг да се насочвате към планината. Просто отидете заедно на кино. Ако искаш да си в час с пълната програма на Кинематограф, следи я тук.

7 филма, в които Робърт Патинсън доказва изключителния си актьорски талант.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *