The Local: Войн де Войн

0 коментара Сподели:

Те са потомците на бъдещето – наливат основите на града върху собствените си сърца. А за да ги опознаем, ние събираме артефактите. Онези култови предмети, реликви и оръдия на труда, с които местните герои описват самите себе си!

Миризма на акрил и разтворител за боя – напомня изложбите, които предстои да се случат.

Отпечатъци от безбройни артистични търсения – тихо нашепват вечност от стените. Експериментите на града, отразяващи се в прозорците – в ÆTHER посреща Войн де Войн. Визуалният артист, чиито работи – от пърформанс до инсталация – канят нови кръгозори в галерията на ума, разкрива амплоато си пред нас. Но неуморимо търсещата различни хоризонти душа на артиста трудно се описва в няколко думи, ето защо оставяме предметите да разказват. Дали ще спрат да изпълняват своята функция, ако няма кой да им обърне внимание, и сменят ли предназначението си, ако ги наблюдават други очи?

Влизаме с котешка стъпка в един вълнуващ свят на предмети, който в крайна сметка превръща и най-ръбатите дни в Safe Zone.

The Safe Zone

Част от пърформанс, който направихме заедно с приятелка от Берлин, този „пашкул“ е The Safe Zone – там, където си заобиколен от сигурното пространство, там, където се чувстваш изцяло защитен. Тя го уши сама и той по някакъв начин винаги ще бъде връзка между нас. В момента приятелката ми боледува, а тази дреха е символ на връзката, на позитивната енергия или молитвата, която изпращаш към другия. За нас тази дреха е начин да се свържем, а The Safe Zone е онази материя, в която изпадаш, за да те обгърне с безвремие.

Върхът

Тази планина, направена от цимент, е част от първата ми визуална изложба в България през 2007 г. с тема трансфигурация. Тогава даже не знаех как се смесва цимент и помолих майка ми да помогне – както подобава, цялото мазе беше в цимент. Успяхме да създадем идеята за планината, чийто връх винаги рефлектира. Символизира пътя, който изминаваш, и стремежа към върха, но не като гоненица или състезание, а в смисъла на перспектива, която е по-широка и разширява полезрението ти именно от върха.

Фигурата на Бастет

Фигурата на богинята Бастет в комбиниация с албум на Джими Робъртс символизира нуждата от радикално въображение. Бастет идва от Странджа, омъжва се за фараон в Египет, с което започва обожествяването на нейната същност, а в края на живота си се връща отново в Странджа. Жената котка е предвестница на здраве и мир в добрия си вид и богиня на отмъщението и войната в другия. Миналата година посетих гробницата на Бастет, което беше шокиращо преживяване – почувствах нещо, което никога не съм изживявал.

Какви изложби предстоят през седмицата?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *