Културните събития в Европа, за които да следиш през 2022

Какво си заслужава да видиш и преживееш тази година

0 коментара Сподели:

Напоследък станахме скептични относно правенето на планове. Променливата епидемична обстановка и законовите нововъведения около преминаването през граница винаги заплашват да ни сварят неподготвени. Така се появи тенденцията да чакаме до последния момент, за да се решим да отпрашим нанякъде, при това в главата ни се навърта един тъничък гласец, който нашепва, че може и да се наложи да си останем вкъщи.

Културният живот обаче не чака.

Ваксинационните сертификати вече са фактор, позволяващ големите арт сцени да заработят отново, музеите да допускат посетители, а фестивалите да се провеждат нормално. Имайки това предвид, може би е време да наваксаш с новините и да се светнеш за предстоящите събития, които не бива да пропускаш през 2022.

Напомняме, че всички сме изгладнели за социален живот, тълпи и вълнения, но не бива да забравяме да спазваме противоепидемичните мерки. За да продължим да пътуваме и да се забавляваме, нека да дадем всичко от себе си да закрепим и без това крехкото положение на постепенно връщане към нормалното.

Без повече обяснения се гмуркаме в обилната програма от културни събития из Европа за цялата година.

Музика

След двегодишни корона премеждия и множество отменени концерти 2022 кипи от музикални фестивали – от рок, през джаз до електронна музика. В нашата селекция сме подбрали няколко от най-вълнуващите от тях.

3–27 февруари – Vinterjazz  (Копенхаген, Дания)

Над 600 концерта на повече от 100 сцени обещава едно от най-мащабните джаз събития на континента. Открай време Копенхаген е смятан за една от джаз столиците в Европа, а тематичните събития привличат най-добрите музиканти в жанра. Vinterjazz обаче е специален, тъй като се провежда на цялата територия на страната, образувайки мрежа от независими организатори и локации. За пълната програма и цените на билетите следим новините на уебсайта.

2–12 юни – Primavera Sound (Барселона, Испания)

Испанският фестивал празнува 20-ата си годишнина с цели десет дни музика и партита. Лайнъпът събира впечатляващи имена от всички жанрове: Massive Attack, Tame Impala, The Strokes, Tyler, the Creator, Jorja Smith, Gorillaz, Beck, Lorde, Dua Lipa, Nick Cave & The Bad Seeds, Megan Thee Stallion… и много други. Засега билетите са разпродадени, но можеш да се присъединиш към списъка с чакащи за следващата партида.

7–10 юли – EXIT Festival (Нови Сад, Сърбия)

Все още не знаем какво точно ще ни поднесе EXIT тази година, но не се и съмняваме, че отново ще съдържа най-доброто от техно, EDM, хаус, рап и рок сцената. Засега обявените хедлайнери са Nick Cave & The Bad Seeds и Boris Brejcha. Както винаги фестивалът се провежда в крепостта Петроварадин, а между стените ѝ се помещават 40 различни сцени и зони за забавление. Билети и достъп до къмпинга намираме тук.

Има още една причина да посетиш EXIT Fest точно сега: след като Нови Сад бе обявен за тазгодишната европейска столица на културата, улиците му още повече закипяха от разнообразни културни събития. Нашият съвет е да планираш по-дълго посещение на града, да разгледаш музеите, да опиташ местната храна и да се разходиш из историческия център.

13–17 юли – Electric Castle (замъкът Банфи, Бонтида, Румъния)

Старинна атмосфера и модерен рок се преплитат в този единствен по рода си фестивал. Тази година слушаме Twenty One Pilots, Gorillaz и Deftones на територията на стогодишния замък Банфи. Едва ли ще срещнеш Дракула, но пък Трансилвания със сигурност ще те впечатли с богатата си история и невероятните си гледки. Съпътстващите активности, вкусната храна и грандиозната мултимедия правят Electric Castle задължителен елемент от лятната ти програма. Запази билетите си отрано, тъй като все още са на промоционална цена.

Изложби

Изкуството също прави своето завръщане след две години онлайн изложби и дигитални разходки из най-известните музеи по света. През 2022 се открива и най-големият музей за изкуство в Северна Европа, а биеналето във Венеция обещава да бъде най-грандиозното арт събитие напоследък.

29 януари – 15 май – 60 години Ив Сен Лоран (Париж, Франция)

Musée d’Art Moderne de Paris, Centre Pompidou, Musée d’Orsay, Musée National Picasso Paris, Musée Yves Saint Laurent Paris и Лувърът посвещават редица изложби на легендарния дизайнер Ив Сен Лоран в чест на 60-годишнината от появата му в света на модата. Експозициите не просто излагат някои от знаковите произведения на Лоран, но и демонстрират връзката му с изобразителното изкуство, литературата и поп културата.

Ако имаш път към Австралия пък, не пропускай да разгледаш грандиозната пътуваща изложба, фокусирана върху работата на Коко Шанел. National Gallery of Victoria в Мелбърн събира на едно място над 100 модела на модната дизайнерка, които могат да бъдат видени до 25 април.

От 4 февруари – обиколка на студиото на Game of Thrones (Белфаст, Северна Ирландия, Великобритания)

Заедно с излизането на дългоочаквания прикуъл House of the Dragon хитовият сериал на HBO подарява на феновете си още едно уникално преживяване. От тази година можеш да се разходиш из Уинтърфел, да видиш оригиналните костюми от предаването и да вкусиш автентичната фентъзи атмосфера. Независимо дали си фен на Старките или Ланистърите, посещението на студиото е по-голяма чест и от това да седнеш на Железния трон. Резервираме посещението си на страницата на студиото.

23 април – 27 ноември – Венецианско биенале на изкуствата (Венеция, Италия)

Венецианско биенале традиционно представя акценти от световното творчество в седем различни направления – изобразително изкуство, архитектура, кино, музика, театър, танц и исторически архиви. 59-ата интернационална изложба се нарича The Milk of Dreams и се концентрира върху връзката на индивида със света. Произведенията разглеждат човешката същност като една постоянна метаморфоза, превръщайки го в имагинерно същество в процес на комуникация с технологиите и природата.

11 юни – откриване на Nasjonalmuseet (Осло, Норвегия)

Мечтаеш ли да видиш на живо всеизвестната картина Писъкът на Мунк? Това скоро ще бъде възможно в най-големия музей на Скандинавския полуостров: Националния музей в Осло. Освен нея в колекцията се съдържат над 10 000 образци от всеобхватната история на изкуството от древността до съвремието. Самата сграда, в която се помещава музеят, е изградена с мисъл за природата. Нейните впечатляващи 52 000 квадратни метра площ имат минимален въглероден отпечатък и използват екологични източници на енергия.

Повече информация за постоянната експозиция и цените на билетите ще намерите на уебсайта на Nasjonalmuseet.

19 март – 31 юли – Донатело: Ренесансът (Palazzo Strozzi и Museo del Bargello, Флоренция)

Несъмнено Донатело е един от най-великите скулптори на всички времена. Въпреки това в момента не съществува обширна сбирка на неговите творби, а скулптурите му са разпръснати из различни музеи по света. Това няма да продължи дълго обаче.

През 2022 Palazzo Strozzi, където се помещава и „Давид“ на Микеланджело, приветства единствената по рода си експозиция. Около нея са организирани и странични изложби както в Италия (Museo del Bargello), така и в Берлин и Лондон.

Зрелище

Ако си зажаднял за шеметен въртоп от светлини и цветове,  то няма за какво да се тревожиш. Тази година много от отменените събития се завръщат с двойна сила, а разнообразието от иновативни спектакли и изложения ще те накара да се чудиш в коя посока да поемеш – Венеция, Лондон, Амстердам…

12 февруари – 1 март – Карнавалът във Венеция (Венеция, Италия)

Пандемията няма да спре провеждането на един от най-великолепните карнавали в света.

Карнавалът във Венеция е емблематичен със своите специфични маски, въздушни балони, акробатични номера и с празничния си парад. Насочваме се към Града на каналите и се наслаждаваме на историческата архитектура, тромавите гондоли и многобройните мостове, докато се разминаваме с цветната тълпа. Звучи добре, нали?

След миналогодишното дигитално издание, все още не се знае дали фестивалът ще се проведе на живо. За да си в крак с новините, следи социалните мрежи на организаторите.

15–19 март – Las Fallas (Валенсия, Италия)

Като заговорихме за карнавали, Валенсия е мястото, към което трябва да се насочиш за истински огнен фурор. Фестивалът е богат на пардни шествия, танци, концерти и грандиозни светлинни спектакли. Акцентът са гигантските цветни кукли и огненото шоу – кулминацията на празничните пет дни. Докато пламъците обгръщат огромните скулптури под възгласите на зрителите, фойерверки избухват в нощта над главите ни.

6–8 май – Японски фестивал на светлините (Амстердам, Нидерландия)

Удивление и възхита раздвижват душите ни, когато пред очите ни се разгърне изумителна гледка на хиляди блестящи светлинки. Фестивалът демонстрира истинско майсторство в създаването на уникални светлинни обекти, а съпътстващите спектакли ни оставят без дъх. За да се докоснем още повече до японския дух, организаторите са предвидили и страхотни японски деликатеси. Разглеждаме неоновите инсталации, а после се разхождаме сред кривнатите нидерландски къщи покрай каналите.

22 март – 28 август – The Burnt City (Лондон, Великобритания)

Снимка: Julian Abrams

Две изоставени военни халета край Темза се превръщат в сцената на това уникално театрално преживяване. Така нареченият immersive театър постига съвършенство в новата продукция на Punchdrunk. Интерактивното представление обещава да изуми зрителите, а създателите му се славят с няколко изключително успешни предходни постановки. Критиците предвиждат, че това ще бъде най-голямото театрално събитие за сезона.

14 април – Floriade (Алмер, Нидерландия)

Това зрелищно изложение на цветя и растения е толкова мащабно, че се провежда веднъж на всеки 10 години. Тук не говорим само за красота, въпреки че несъмнено ще останеш с отворена уста, вперил поглед в тучните брегове от 35-метровата височина на въжения лифт над парка.

В рамките на събитието 40 държави представят своите екологични решения, устойчива технология и здравословна био храна. На фона на зелените павилиони се провежда и богата културна програма – от класически и джаз концерти до разнообразни изложби и инсталации.

В България

И тук тази година предстоят няколко дълго отлагани събития. Софийското издание на Hills of Rock довежда Placebo на родна земя недалеч от летището (в парка на Летище София). След осемгодишно мълчание на 2 юли групата представя новия си албум Never Let Me Go редом с Dubioza Kolektiv, Hollywood Undead, Five Finger Death Punch и Kultur Shock.

Друга новина, която развълнува феновете на алтернативния рок в края на 2021, беше пристигането на Arctic Monkeys у нас. Британците ще забиват на пристанището в Бургас на 12 август.

След многократно отлагане пауър метъл гигантите Helloween също най-после ще пристигнат в България. Очаква ни диво мятане на коси в „Арена Армеец“ на 20 април.

Не бива да пропускаме и Queen Symphonic на 21 май. Събитието пречупва хитовете на британската рок група през симфонична призма, а микрофона грабват 40 различни изпълнители.

Ти раздаваш наградите! Гласувай за Go Food&Drink Awards и спечели

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *