100 пъти по 100: Стоянка Мутафова

Тя не е „Госпожа Стихийно бедствие“, тя е жената след бурята, момичето на смеха. Тя е вдъхновение как се живее този живот.

0 коментара Сподели:

Не искаме да говорим за нея в минало време, не искаме да казваме, че си е тръгнала, не искаме дори да си помисляме, че вече я няма. За нас тя живее във всеки спомен за нея, във всяка роля, във всеки смях. Тя е емблема, иконична и най-важното – земна.

Ето защо днес с усмивка ти казваме, не „тя щеше да навърши…“, а – дами и господа, Стоянка Мутафова стана на 100 години. И какви години само!

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“

2 февруари 1922 г. Това е точната дата, на която Стоянка Мутафова се ражда в София. Баща ѝ я нарича Стояно и абсолютно я обожава, а малкото чернокосо момиче израства изцяло потопено в магията на театъра, защото татко ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Малката Стояна често прекарва време между актьорите, разглежда чудноватите костюми, вдишва праха на сцената, за който всички казват, че влезе ли веднъж в кръвта ти, оставаш завинаги в плен на Мелпомена. Освен театралните си дни в столицата тя прекарва летата си в Русе, като винаги през годините говори с топли спомени за този град.

След завършване на Първа софийска девическа гимназия и класическа филология в Софийския университет, Стояна се дипломира в Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. Така нейният професионален път официално започва, въпреки че тя отдавна играе. Играе на семейните тържества вкъщи, играе пред приятели. И колкото и да сме свикнали да я наричаме Стоянка, всъщност това се оказва вид артистичен псевдоним, защото истинското ѝ име е Стояна-Мария, но е объркано в афиш и оттогава тя е позната на всички като Стоянка. Както казват близките ѝ: „Народът я наричаше Стоянка! И всеки знаеше за кого се отнася това име. Беше народен човек – знаеше как да общува с всеки, въпреки че е родена в семейство от сой“.

„Който не носи театър в себе си, е умрял.“

Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., а след това невероятната си харизма пръска на сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас. Можете ли да си представите, че тя играе в над 90 театрални постановки и над 30 филма и сериала. Стоянка Мутафова е кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“, като през 2016 г., на цели 94-години, тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

През 2017 г. пък обикаля цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, за да представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“. На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва 70 години на сцена и 97-и рожден ден в Зала 1 на НДК. Същата година, на 6 декември 2019 г., тя ни напуска завинаги.

Когато в навечерието на живота ѝ я питат: „Как искате да Ви запомнят?“, тя отговаря: „А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!“.

Е, Стояна – помним те. Ще те помним 100 по 100 пъти, защото за нас ти си вдъхновение как достойно, спокойно и с усмивка на уста се живее тоя живот. Точно както го правят тези, които наистина са го разбрали. Аплодисментите днес са за теб.

За още от нея – виж Незабравимите роли на Стоянка Мутафова в киното

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *